Niğde İlinde Güneş Enerjisi Santrallerinin Yaygınlaştırılması ve Sera Gazı Emisyonlarının Azaltılmasının Potansiyeli - Sak, Tufan; Gönen, Çağdaş; Kara, Emine Erman (Fırat University, 2019)
Günümüzde modern toplumların elektrik enerjisi ihtiyacını karşılamak için kullanılan fosil türevli yakıtlardan hızla doğa dostu olan yenilebilir enerji kaynaklarına geçilmektedir. Fosil türevli yakıtların kullanılması sonucunda biriken sera gazları nedeniyle küresel iklim değişikliği ortaya çıkmıştır. Bunu yanında hava kalitesi de bozulmaya başlamıştır. Güneş enerjisi ekonomik ve teknik uygulanabilirlik açısından en yaygın olarak tercih edilen yenilebilir enerji kaynağı olarak günümüzde kabul görmektedir. Yapılan bu çalışmada Niğde ili için güneş enerjisinin elektrik enerji üretimli potansiyeli,  ekonomik ve çevresel olarak uygulanabilirlik açısından incelenmiştir. İldeki mevcut arazi kullanım haritaları, tarım arazileri ve güneş radyasyon potansiyeli haritaları bir arada değerlendirilmiştir. İldeki tarım arazisi ve orman vasfını yitirmiş alanın sadece %3,4 güneş enerjisi üretimi için kullanıldığında gerekli olan elektrik enerjisi ihtiyacı karşılanabileceği hesaplanmıştır. Bu enerji yılda 435924 ton CO2 emisyonun atmosfere verilmeyeceği anlamına gelmektedir.
Keywords: Engineering; Mühendislik