Memluk-Moğol Mücadelesi ve Orta Doğu Tarihine Etkileri - Arslantaş, Yüksel (My University, 2003)
XIII. asır Türk-İslam aleminin karışık olduğu bir asırdır. Bu asırda Orta Doğu'da görülmeye başlayan Moğollar, Anadolu, Azerbaycan, Irak, Suriye ve Mısır'ı tehdit etmeye başlamışlardır.1250 yılına gelindiğinde Eyyubileri yıkarak onların topraklarınahakim olan Memlûkler Suriye'yi tehdit etmeye başlayan Moğollara karşı başarılı seferler yaparak onları Suriye'de durdurmayı başarmışlardır. Böylece Mısır, Akdeniz ve hatta Avrupa'yı istila edebilecek bu yıkıcı gücün etkisini kırmışlardır.Memlûk-Moğol mücadelesi XIV. Yüzyılın başlarına kadar devam etmiş ve bu mücadelede Memlûkler başarılı olmuş, Moğol tazyiki kırılmıştır.Moğol istilası Orta Doğu'da siyasi, iktisadi ve sosyal neticeler doğurmuştur. Moğolların girdiği bölgelerde nüfus hareketleri meydana gelmiş, ekili alanlar ve şehirler zarar görmüştür. Ayrıca Moğollara karşı koymak amacıyla oluşturulan kalabalık ordular Memlûk ekonomisine zarar vermiştir.
Keywords: Siyasi ilişkiler; Orta Doğu; 13. Yüzyıl; moğollar; memlukler