BEKİR YILDIZ'IN ROMANLARININ TEMATİK VE YAPI BAKIMINDAN İNCELENMESİ - CİHANGİROĞLU, VİLDAN (Fırat Üniveristesi, 2003)
FIRAT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ BEKİR YILDIZIN ROMANLARININ TEMATİK VE YAPI BAKIMINDAN İNCELENMESİ Vildan CİHANGİROĞLU Elazığ - 2003. Sayfa : 250 + IX 1983'te Urfa'da dünyaya geldi Bekir Yıldız. Yazarlığa geç başlayan Bekir Yıldız, Türkiye'nin en iyi öykücülerinden Sait Faik'ten çok Sabahattin Ali'ye daha yakın zcrlnüyor olsa da, anlatımı ve seçtiği konularla kendi olmayı başaran bir yazar olmuştur. Öykücülük yönü ağır basan ve Türk Edebiyatı'nda sosyal-gerçekçi çizgisi ile varlığını kabul ettiren yazar, yazdığı romanları}' la da aynı çizgiyi devam eri.T iştir. Öykü ve romanlarıyla edebiyatımızda Anadolu'nun evrenselliğine uzanan bir koşu yoludur, insanın genel tarihsel boyutunu toplumsal boyutuyla içselleştirirken, trajik olanı gözler önüne başar, ile ortaya koyar. Bunu da güçlü bir derinlik ve şaşırtıcı bir yalınlıkla yapar. Kendi yaşamını gözlemlerine eklemiş, kişisel tecrübelerini de okurla paylaşmıştır. İnsanımızın Almanya serüveninde, evlilik ve aile kurumunun toplumsal değişim içinde yozlaşmasından, zalim ve mazlumun ezeli ve ebedî çatışmasına, kapitalist dünya düzeninin yarattığı ikiliğe kadar bir çok sorunsalı gerçekçilik boyutunda işlemiştir Bekir Yâdız. ANAHTAR KELİMELER : Roman, Tematik Güç. Evlilik. Darbe. Güç, Denge, İşsizlik.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı; Turkish Language and Literature