Kerevit (Astacus leptodactylus Eschscholtz, 1823)' in Gastroenteropankreatik sistemini histolojik yapısının incelenmesi - Köprücü, Sibel Ş.; Tarakçı, Berrin G.; Koprucu, Kenan; Harlıoğlu, Muzaffer M (My University, 2003)
Kerevit (Astacus leptodactylus)’in gastroenteropankreatik sisteminin histolojik yapısı incelendi. Histolojik kesitlere hematoksilen-eosin boyaması yapıldı. Mide, bağırsak ve hepatopankreas’ın histolojik yapıları belirlendi. Ayrıca, immunohistokimyasal boyama teknikleri kullanılarak kerevit’in gastroenteropankreatik endokrin hücrelerinde glukagon ve insülin immunoreaktiviteleri incelendi. Bunlardan sadece hepatopankreasta glukagon immunoreaktivitesine rastlandı. Gastroenteropankreatik endokrin hücrelerinde insülin immunoreaktivitesi ise bulunamadı.
Keywords: Pankreas; Decapoda; sindirim sistemi; Astacus leptodactylus; kerevit; doku bilimi; immünohistokimya; endokrinoloji