GESTASYONEL DİABETES MELLİTUSTA SERUM İRİSİN DÜZEYİNİN ARAŞTIRILMASI - KAHRAMAN, GÜLCAN (Fırat Üniveristesi, 2015)
Gebelikte en sık karşılaşılan metabolizma bozukluğu Diabetes Mellitus (DM)'dur. Gestasyonel Diabetes Mellitus (GDM) gebelikte ilk kez ortaya çıkan veya gebelik sırasında tanı konulan glukoz tolerans bozukluğudur. Özellikle gebeliğin son dönemlerinde glukoz metabolizması, hızla büyümekte olan fetüse glukoz ve aminoasitleri yönlendirerek annenin enerji ihtiyacının alternatif kaynaklardan (serbest yağ asitleri, ketonlar ve gliserol) sağlanması şeklinde düzenlenir. Temel fonksiyonu beyaz yağ dokusunu, kahverengi yağ dokusuna çevirerek enerjinin ısı olarak ortaya çıkmasını sağlamak olan ve egzersizle uyarılan irisin; kilo kaybı, insülin direncinde azalma, şişmanlık ile ilişkili olması, glukozun düzenlenmesi ve lipid metabolizmasında ki etkileri gibi birçok fizyolojik özelliğinin olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada; GDM'li hastalarda enerji metabolizmasında görev alan yeni bir hormon olan irisin düzeyinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde GDM tanısıyla takip edilen 40 gebe (Grup1) ve gebeliğinde herhangi bir problemi olmayan sağlıklı 40 gebe (Grup2) olmak üzere toplam 80 hasta dahil edildi. Bu gruplar da kendi içerisinde GDM'li ikinci trimesterinde 20 hasta (Grup1A), GDM'li üçüncü trimesterinde 20 hasta (Grup1B) ve sağlıklı ikinci trimesterinde 20 hasta (Grup 2A), sağlıklı üçüncü trimesterinde 20 hasta (Grup 2B) olmak üzere 4 alt gruba ayrıldı. Çalışmamızda kontrol gruplarıyla karşılaştırıldığında 2.trimesterda daha yüksek olmak üzere (263,70±127,69 ng/ml) GDM gruplarında serum irisin düzeyleri anlamlı olarak artmış bulundu. Sonuç olarak yaptığımız bu çalışmada; GDM' li gebelerde serum irisin düzeylerinin kontrol gruplarıyla karşılaştırıldığında anlamlı olarak yüksek olduğu, BMI ile irisin arasında bir korelasyon olmadığı, ileride yapılacak çalışmalarda fiziksel aktivite ve egzersizin sorgulanmasının gerekliliği, daha kapsamlı deneysel ve klinik çalışmalara ihtiyaç olduğu ve GDM ile irisin arasındaki fizyopatolojik mekanizmalar aydınlatılabildiği takdirde klinik olarak irisin ile ilgili tedavi seçeneklerinin olabileceği kanaatine varılmıştır. Anahtar Kelimeler: Gebelik, Gestasyonel Diabetes Mellitus, İrisin, Vücut Kitle İndeksi

In pregnancy the most common metabolic disorders is Diabetes Mellitus (DM). Gestational diabetes mellitus (GDM) is a glucose intolerance first appeared during pregnancy or diagnosed during pregnancy. Especially in late pregnancy the fetus who is rapidly growing glucose metabolism directs glucose and amino acids to fetus, energy needs of mother is arranged in the provision (free fatty acids, ketones and glycerol) is arranged from alternative sources. It is the irisin the main function is turning from white adipose tissue to brown adipose tissue, uncover energy as heat and induced by exercise, such as weight loss, reduction in insulin resistance, associated with obesity, glucose regulation and effects on lipid metabolism are known to have many physiological properties. In this study, it is aimed to investigate the level of the irisin which is GDM involved in energy metabolism a new hormone. In Fırat University Faculty of Medicine, Obstetrics and Gynecology Clinic the 40 pregnant women with a diagnosis of GDM (Group 1), and 40 healthy pregnant women without any problems in pregnancy (Group 2) so that the total 80 patients were included in this study. These groups were divided into 4 subgroups, GDM in the second trimester, 20 patients (Group 1A), GDM in the the third trimester, 20 patients (Group 1B), In the second trimester, 20 healthy patients (Group 2A), In the third trimester, 20 healthy patients (Group 2B). In this study compared with control groups; serum irisin levels were found to be increased significantly including the 2.trimester higher (263.70 ± 127.69 ng/ml) in the GDM group. In a conclusion, according to our study with GDM pregnant women's serum levels of the irisin compared to the level of the control group which is significantly higher, the absence of a correlation between the irisin and BMI with the absence of a correlation between the irisin, in future studies the necessity of quetioned physical activity and exercise, need for the more extensive experimental and clinical studies and if the pathophysiological mechanisms between the iris and GDM is illuminated, clinical conclusion that was reached irisin related options can be treatment. Keywords: Pregnancy, Gestational Diabetes Mellitus, Irisin, Body Mass İndex
Research of serum levels of the irisin in the gestational diabetes mellitus
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum