DUYGUSAL GERÇEKLİĞİN İZİNDE: HALİT ZİYA UŞAKLIGİL’İN SOLGUN DEMET’İNDE ROMANTİZM - Oruç, Sema (Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2026)
Halit Ziya Uşaklıgil’in “Solgun Demet” adlı hikâye kitabı, Servet-i Fünun döneminin edebî atmosferinde romantizmin izlerini taşıyan önemli bir eser olarak öne çıkmaktadır. Yazar, toplumsal dönüşümlerin ve Batılılaşma sürecinin etkisiyle şekillenen bireysel duyguları, özellikle kadın karakterlerin iç dünyasında yoğun bir şekilde işler. Tesadüflerin olay örgüsünde belirleyici rol oynaması, melankolik ruh halleri ve duygusal coşkunluk, eserin romantik karakterini güçlendiren başlıca unsurlar olarak dikkat çeker. Eserdeki kadın karakterlerin yaşadığı içsel çatışmalar, toplumsal baskılar ve aşkın imkânsızlığı, romantizmin temel temalarıyla örtüşmektedir. Halit Ziya, realizmin gözlemci ve nesnel bakışını zaman zaman geri plana iterek, karakterlerin duygusal dünyasına ve hayal gücüne öncelik tanır. Bu yaklaşım, hikâyelerdeki olayların mantıksal nedensellikten ziyade duygusal yoğunluk ve tesadüflerle şekillenmesine yol açar. Ayrıca, yazarın metne doğrudan müdahaleleri ve şiirsel üslubu, romantik anlatımın öne çıkan diğer yönlerindendir. Sonuç olarak, “Solgun Demet”, Halit Ziya Uşaklıgil’in edebî kimliğinde romantizmin ne denli etkili olduğunu gösteren bir yapıttır. Eser, yalnızca bireysel duyguların ve trajik aşkların anlatımıyla değil, aynı zamanda dönemin toplumsal yapısına ve kadın-erkek ilişkilerine dair sunduğu eleştirel bakışla da önem taşır. Bu yönüyle “Solgun Demet”, Türk edebiyatında romantizm ve realizm arasındaki geçişin, yazarın özgün anlatımıyla nasıl harmanlandığını gösteren değerli bir örnek olarak değerlendirilebilir.

Halit Ziya Uşaklıgil’s “Solgun Demet” stands out as a significant work reflecting the traces of Romanticism within the literary atmosphere of the Servet-i Fünun period. The author intensely explores individual emotions shaped by social transformation and Westernization, especially through the inner worlds of female characters. The decisive role of coincidences in the plot, melancholic moods, and emotional intensity are the main elements that reinforce the romantic character of the work. The internal conflicts experienced by female characters, social pressures, and the impossibility of love overlap with the main themes of Romanticism. Halit Ziya sometimes sets aside the objective and observational perspective of Realism, giving priority to the emotional world and imagination of his characters. This approach leads to the shaping of events in the stories not by logical causality, but by emotional intensity and coincidences. Furthermore, the author’s direct interventions in the text and his poetic style are other prominent aspects of the romantic narrative. In conclusion, “Solgun Demet” demonstrates how influential Romanticism is in Halit Ziya Uşaklıgil’s literary identity. The work is important not only for its depiction of individual emotions and tragic loves, but also for its critical perspective on the social structure and gender relations of the period. In this respect, “Solgun Demet” can be considered a valuable example showing how the transition between Romanticism and Realism is blended with the author’s unique narrative style in Turkish literature.
IN PURSUİT OF EMOTİONAL REALİTY: ROMANTİCİSM İN HALİT ZİYA UŞAKLIGİL’S SOLGUN DEMET
Keywords: Modern Turkish Literature in Turkiye Field; Türkiye Sahası Yeni Türk Edebiyatı