THYMUS KOTSCHYANUS BOİSS.ET HOHEN (LAMİACEAE)'A AİT İKİ VARYETENİN (VAR. KOTSCHYANUS VE VAR. GLABRESCENS) MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ VE UÇUCU YAĞ KOMPOZİSYONU BAKIMINDAN KARŞILAŞTIRILMASI - DOĞAN, SERKAN (Fırat Üniveristesi, 2007)
Bu çalışmada, Elazığ çevresinden toplanan Thymus kotschyanus'a ait iki varyetenin (var. kotschyanusve var. glabrescens) morfolojik özellikleri ve uçucu yağ kompozisyonu belirlenmiş ve her iki taksonbu özellikler bakımından karşılaştırılmıştır. Bu örneklerin uçucu yağları su distilasyonuyla eldeedilerek kalitatif ve kantitatif anlamda gösterdiği benzerlik ve farklılıklar belirlenmiştir. Her ikivaryetenin uçucu yağ kompozisyonu ana bileşenler bakımından benzer bulunmuştur. Uçucu yağ temelbileşenleri bakımından her iki varyete arasında kalitatif farklılık fazla bulunmazken kantitatiffarklılıklar önemlidir. Thymus kotschyanus var. glabrescens ve var. kotschyanus uçucu yağındasırasıyla bulunan ana bileşenler; timol (% 59.9 - 30.4), p- simen (%8.52-2.10), borneol (% 4.56 -5.23), 1.8. sineol (%3.38- 4.13) ve beta-karyofillen (%1.50- 2.89)'dir. ncelenen her iki varyeteuçucu yağında diğer grup bileşenlerin miktarı az iken monoterpen bileşenler yoğun olarakbulunmuştur. Bu çalışmada, incelenen Thymus kotschyanus'a ait iki varyetenin morfolojik ve kimyasalkarakterizasyonu ile elde edilen sonuçlar, Thymus cinsinin morfolojisi, kemotaksonomisi vesistematiği için katkılar sağlayacaktır.Anahtar Kelimeler: Thymus, Lamiaceae, Uçucu Yağlar, Morfoloji, Kemotaksonomi
Comparison of two varieties (var. kotschyanus and var. glabrescens) belonging to Thymus kotschyanus Boiss.et Hohen (Lamiaceae) in meaning of the morphological features and esstential oil composition
Keywords: Biyoloji