Elazığ Şehrinde Suçların Dağılışı ve Özellikleri - Karakas, Erdal (My University, 2006)
Bugün hem sanayileşmiş hem de gelişmekte olan ülke şehirleri suç gibi bir çok şehir sorunu ile karşı karşıyadır. Çok farklı özelliklere sahip olan suç sosyoloji, hukuk, ekonomi, kriminoloji, coğrafya gibi çeşitli bilim dalları tarafından incelenmektedir. Bu çalışmalarda çalışma konusuna, bilim dalının özelliğine göre çeşitli tipte suç araştırmaları yapılmaktadır. Çalışmanın verileri Elazığ şehrindeki suç dağılışı ile arazi kullanım arasındaki ilişkiyi açıklamak amacıyla 2001 yılı karakol suç kayıtlarından derlendi. Suç dağılışı ve yoğunluğunda şehir içi arazi kullanım özelliğine bağlı olarak farklılaşmaların olduğu tespit edilmiş, merkezi iş sahası, sağlık ve sanayi fonksiyon alanlarının ön plana çıktığı görülmüştür. Suçların zamansal, mekansal özelliklerinin bilinmesi ve şehir içindeki dağılışı ile tercih ettiği alanların ortaya çıkarılması onunla mücadeleyi daha kolay hale getirmektedir. Bu çalışmada Elazığ şehrindeki suçların özellikleri şehir içindeki dağılışı ve bu dağılışa etki eden faktörler incelenmeye çalışılmıştır.
Keywords: Elazığ; suç verileri; suç dağılımı; suç haritaları