GENÇLİK HİZMETLERİ VE SPOR İL MÜDÜRLÜKLERİ ÇALIŞANLARININ ÖRGÜTSEL STRES DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ - Atalay, Ahmet; Korkmaz, Murat; Yücel, Ali Serdar (My University, 2015)
Ürün ve hizmet sektöründen çalışan iş görenler çalışma ortamında çeşitli faktörlere bağlı olarak strese maruz kalabilirler ki günümüz çalışma hayatının en önemli sorunlarından birisi örgütsel strestir. Spor örgütlerinde çalışan bireylerin, iş ortamında birçok stres faktörüne bağlı olarak baskı altında çalıştıkları ve bu baskı nedeni ile de fiziksel, psikolojik ve sosyal geçişler yaşamakta oldukları söylenebilir. Bu bağlamda çalışmada Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüklerinin farklı birimlerinde çalışan bireylerin örgütsel stres düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma 11 ilde gerçekleştirilmiştir. Bu bağlamda katılımcılara 17 sorudan oluşan 5'li Likert tipi ölçek uygulanmıştır. Elde edilen veri seti PASW Statistic 18 paket programında analiz edilmiştir. Analiz kapsamında, güvenilirlik analizi, frekans tabloları, betimleyici istatistikler, faktör analizi ve Anova analizlerinden faydalanılmıştır. Araştırma sonunda, yaş, cinsiyet, eğitim, meslekte hizmet süresi değişkenlerinin örgütsel stres ölçeği alt boyutlarının tümünde, iş tanımı değişkeninin ise \"yapılan işin uzmanlık gerektirmesi ve \"çalışma ortamının hızlı ve yoğun olması\" faktörleri üzerinde etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Netice itibari ile çalışma yaşamının en önemli sorunların biri olan örgütsel stres hem iş görenler hem de örgütler açısından oldukça önemli bir problem olarak algılanmaktadır. İş hayatının verimlilik ve üretkenlik açısından ivme kazanması ve iş görenlerin güvende ve motive bir şekilde genel üretim içerinde yer almalarının bu örgütsel stresörlerin minimum düzeye indirgenmesi ile mümkün olabileceği söylenebilir
Keywords: Kamu Yönetimi; Spor Bilimleri; Psikoloji; Davranış Bilimleri