ACİL SERVİSE GELEN KARDİYOPULMONER ARREST VAKALARININ RETROSPEKTİF OLARAK İNCELENMESİ - AKDEMİR, ELİF (Fırat Üniveristesi, 2005)
Kardiyopulmoner arrest, spontan solunum ve dolaşımın ani olarak durmasıdır.Resusitasyon ise spontan kalp atımı, solunum ve kalp fonksiyonlarının tekrarkazanılma çabası olarak tanımlanabilir. Kesin ve tanımlanabilecek bir olay olan ölüm,bir ülkenin sağlık hizmetlerinin kalitesi ve yaygınlığı ile ilgili bilgi vermesinin yanısıra ülkeler arasında sağlık düzeyi açısından kıyaslama yapılmasına olanaksağlamaktadır. Sağlık düzeyi gelişmiş ülkelerde başta gelen dört ölüm nedeni kalphastalıkları, kazalar, kanserler ve intiharlardır. Koroner kalp hastalıkları erişkinlerdeani ölümlerin %90'ından sorumludur. Bu hastalarda arrest sırasında en fazlagözlenen kalp ritmi vetriküler fibrilasyondur (VF). Bununla ilişkili olarak arrest iledefibrile etme arasındaki süre resusitasyonun başarısı ile büyük ölçüde ilişkilidir,çünkü kurtarılabilen arrestler genellikle VF arrestleridir.Bu çalışmamızın amacı, ülkemizde yetersiz olan ölüm nedenlerine ilişkinistatistiklere katkıda bulunmak ve acil servise kardiyopulmoner arrest olarak getirilenhastalarda resusitasyonun başarısını değerlendirmektir.Çalışma Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servisinde retrospektif olarakyapılmıştır. Bilgiler hasta dosyalarındaki acil servis notlarından elde edilmiştir.1 Kasım 2001 ve 30 Ağustos 2004 tarihleri arasında acil servisekardiyopulmoner veya pulmoner arrest olarak getirilen 341 hastanın 7'sininbilgilerine ulaşılamadığı için değerlendirme dışı bırakıldı. Bilgileri toplanan 334hastanın 170'inde arrest nedeni (%50.4) kardiyak nedenler iken 39'u (%11.7) santralsinir sistemi hastalıkları, 31'i (%9.3) travma, 25'i (%7.5) solunum sistemihastalıkları, 14'ü ise penetran yaralanmalar sonucu, 11'i (%3.3) kanserler nedeniylearrest olmuştu. 334 hastanın 12'si (%3.6) taburcu edilmiştir. Bu hastaların 7'si(%58.3) pulmoner arrest, 5'i (%41.6) kardiyopulmoner arrestti.Anahtar kelimeler: Kardiyopulmoner arrest, acil servis, ölüm nedenleri,resusitasyon1

STUDYING RETROSPECTIVELY OF CARDIOPULMONARY ARRESTSWHO ARE BRINGED TO EMERGENCY DEPARTMENTCardiopulmonary arrest is the stopping of spontaneous respiration andcirculation in a sudden. Resuscitation can be identify as the effort of gaining heartbeats, respiration and heart functions again. Death, which is describable and definite,provides a country?s health service quality and gives in formation about it?s common,additionally it ensures to compare health service quality between countries, suicides,cancers, accidents and heart disorders are the 4 causes of death in the countries withhigh health level. Coronary heart diseases are responsible for the 90 percent ofsudden deaths in adults; ventricular fibrillation (VF) is the most observed heartrhythm during the arrest in these patients. Associated with this, the time betweendefibrillation with arrest is related with the success of resuscitation greatly, becauseVF arrests are generally rescuable.The aim of this study is to contribute concerning statistic about the causes ofdeath and to appraise the success of resuscitation on the patients that are taken to theemergency hospital as cardiopulmonary arrest.The study is done retrospectively in the Emergency Department of FıratMedical Center; information?s were acquired from patient folders emergency notes.Because of not reaching to the information?s of seven patients in 341 thatwere taken to the emergency as cardiopulmonary or pulmonary, they were out ofevaluation November 1st 2001 and August 30th 2004 while the cause of 170 patientsin 334 were cardiac causes, 39 patients were central nervous systems diseases, of 31were trauma, of 25 were respiratory system diseases, of 14 were penetrating traumaresults, of 11 were arrests because cancers, 12 of patients were resulted withdischarging from hospital 8 of these patients were pulmonary arrest, 4 of thesepatients were cardiopulmonary arrest.Key words: Cardiopulmonary arrest, emergency service, death causes,resuscitation2
Studying retrospectively of cardiopulmonary arrests who are bringed to emergency department
Keywords: İlk ve Acil Yardım