ATIKSU ARITMA TESİSLERİNİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ İÇİN VERİMLİLİK PROJELERİ; MALATYA İLERİ BİYOLOJİK ATIKSU ARITMA TESİSİ ÖRNEĞİ - ERKAN, FAİK DİNÇER (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu çalışmada kentsel atıksu arıtım yöntemleri ve atıksu hakkında bilgi verildikten sonra, Malatya İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisinde Enerji dengesi detaylıca incelenmiş ve tesiste enerji harcayan ekipmanlar tespit edilerek arıtma verimini düşürmeden alınabilecek önlemler ile enerji üretimi için gerekli ekipmanlar ve sistemler anlatılmıştır. Tesis de mevcut olan enerji analizörleri hariç, 7 farklı noktaya sayaç takılarak günlük olarak raporlamalar yapılmıştır. Tesis içi enerji tüketimini oluşturan özellikle yüksek güçteki ekipmanlar detaylıca irdelenerek yeni teknolojik gereksinmlere karşılık gelen ürünler ile değişimi incelenmiştir. 2005 yılı ila 2017 yılları arasında m3 başına harcanan birim enerji tüketimi (kwh/m3) ortalama 0,209 olup, en fazla 0,299 en az 0,150 kwh/m3'dür. Tesis iç izlemeye yönelik olarak günlük olarak birden çok noktadan numuneler alınarak analiz edilmiştir. Aylık bazda görülebilmesi için tesisin farklı noktalarına takılan sayaçların çıktıları ile yeni ekipman takılmasında kazanılacak faydalar detaylıca açıklanmıştır. Arıtma tesisinde 2017 yılı ortalama değerleri çerçevesinde % 93 AKM, % 90 KOİ, % 85 BOİ5, % 75 TN ve % 82 TP giderimi yapılmıştır. Yapılan çalışma sonucunda öncelikli olarak karbon salınımı ve enerji maliyetini düşürmek adına yeni nesil blower ve çevre aydınlatma değişimi ile eski tip olan pompaların revize edilerek enerji verimliliği yüksek pompa temin edilmesi ve güneş enerji santrali kurulduğunda tesis enerji tüketimi 5.026.764 kwh azalacağı, 2.865.255,84 TL kazanç sağlanacağı hesap edilmiştir.

The energy balance of the Malatya Advanced Biological Wastewater Treatment Plant has been investigated in detail and the equipments that consume energy in wastewater treatment plant should be considered without decreasing the process performance. With the exception of energy analyzers available at the facility, active energy meter were installed at 7 different points to obtain daily reports were made. We can make in-house energy consumption and examine our new products by examining in detail the modernized high power. Between 2005 and 2017, the energy consumed per m3 (kwh) is 0.209 on average, up to 0.299 at least 0.150 kwh/m3. For on-site monitoring, they were analyzed on a daily basis from multiple points of sampling. The benefits of the installation of new equipment and the outputs of the meters installed at different points of the facility in order to be seen on a monthly basis were explained in detail. In 2017, the treatment facility removes 93% AKM, 90% COD, 85% BOD5, 75% TN and 82% TP on average. As a result of the study, primarily in order to reduce carbon emissions and energy costs, the new generation blower and environmental lighting change will be provided by revising the old type pumps and supplying high energy efficient pumps and when the solar power plant is installed, the plant energy consumption will decrease by 5.026.764 kwh, It was calculated that 2.865.255 TL gain will be provided.
Efficiency projects for sustainability of wastewater treatment plants; Malatya Advanced Biological Wastewater Treatment plant
Keywords: Çevre Mühendisliği