Bigadiç (Balıkesir) Yöresi Neojen Çökellerinin Sedimantolojik Özellikleri - Taşgın, Calibe Koç; Türkmen, İbrahim; Diniz, Cansu (My University, 2013)
ÖZET Bu çalışma, Bigadiç ve yakın civarının sedimantolojik özelliklerini ve bu bölgedeki yumuşak sediment deformasyon yapılarını tanımlamak ve oluşum mekanizmasını ortaya çıkarmak amacıyla yapılmıştır. İnceleme alanında gözlenen özgün istif; temel kayaçları birimi, taban volkaniti birimi, tabakalı kireçtaşı birimi, alt tüf birimi, alt boratlı birim, üst tüf birimi, üst boratlı birim ve kuvaterner oluşuklardır. Bigadiç ve yakın civarında yapılan bu çalışmada stratigrafik ve sedimantolojik amaçlı 8 adet stratigrafik kesit ölçülmüştür. Çalışma alanının sedimantolojik özelliklerinin incelenmesi sonucunda 10 fasiyes ve 1 fasiyes topluluğu tanımlanmıştır. Bu fasiyesler; masif konglomera, masif kumtaşı, silttaşı, organik malzemeli kiltaşı, masif kireçtaşı, tabakalı kireçtaşı, organik malzemeli kireçtaşı, organik malzemeli kiltaşı ? kireçtaşı ardalanması, marn ve boratlardır. Bu fasiyesler derin göl fasiyes topluluğu ile ilişkilendirilmiştir. Aglomera, lapilli taşı ve tüfler piroklastik kayaçlar başlığı altında açıklanmıştır. Bigadiç ve yakın civarında yaygın olarak gözlenen yumuşak çökel deformasyon yapıları 7 grup altında incelenmiştir. Bunlar: Slamplar, konvolut laminasyon, yük kalıpları, alev yapısı, klastik dayklar, kopmuş parçalanmış ve karışmış tabakalar ve sinsedimanter faylardır. Çalışma alanında yoğun olarak gözlenen slamplar hem sismik hem de tektonik hareketlere bağlı olarak oluşmuştur.
15.11.2013
Keywords: Borat; göl; Sedimantoloji; yumuşak çökel deformasyon yapıları; slamp; Bigadiç.