DENEYSEL DİYABET OLUŞTURULMUŞ RATLARDA PERİLİL ALKOLÜN BAX VE BCL-2 PROTEİN EKSPİRASYONLARI İLE OKSİDATİF STRES ÜZERİNE ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI - YILMAZ, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2018)
Bu çalışmada deneysel diyabet oluşturulmuş ratlarda perilil alkolün böbrek dokusunda Bax, Bcl-2 protein ekspresyonları ile oksidatif stres üzerinde etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla 40 rat her grupta 10 hayvan olacak şekilde 4 gruba ayrılmıştır. 1. Grup (kontrol), 2. Grup (Diyabet) (STZ 50 mg/kg i.p, Tek Doz), 3. Grup (Perilil Alkol) (Perilil Alkol 50 mg/kg p.o, 7 gün), 4. Grup (DM+PA) (STZ 50 mg/kg i.p, Tek Doz + Perilil Alkol 50 mg/kg 7 Gün). Uygulama bütün hayvanlar için toplam on gün sürmüştür. Çalışmada STZ uygulanan hayvanların 72 saat sonra kan glukoz seviyeleri ölçülmüş ve 270mg/dl üzerindeki hayvanlar diyabetli olarak kabul edilmiştir. Çalışma sonunda hayvanlar eter anestezisi altında sakrifiye edilerek her iki böbrek alınmış ve alınan böbrek dokularından biyokimyasal parametreler (MDA ve GSH seviyeleri , GSH-Px ve Katalaz aktivileri) ile apoptotik indeks markerları olan Bax ve Bcl-2 protein seviyeleri ölçülmüştür. Çalışma sonucunda; diyabet oluşturulan gruplarda MDA seviyesi kontrol grubuna göre artmış (p<0,01); GSH, GSH-Px ve Katalaz seviyeleri ise azalmıştır (p<0,05). Diyabet+Perilil Alkol grubunda ise diyabet sonucu artan MDA düzeyleri eski seviyesine düşmüş (p<0,01); azalmış olan GSH, GSH-Px ve Katalaz seviyeleri ise tekrar normal düzeylere çıkmıştır (p<0,05). Western blot analizi sonucu Bax protein düzeyleri diyabet ile birlikte artış göstermiş; fakat Diyabet+ Perilil alkol grubuna, perilil alkolün uygulanmasıyla normal seviyesine düşmüştür (p<0,05). Bcl-2 seviyesi ise DM+PA grubunda artış göstermiştir (p<0,01). Bax/Bcl-2 oranı ise diyabet grubunda artmış olmasına rağmen (p<0,05), perilil alkol uygulanmasıyla DM+PA grubunda tekrar normal seviyesine inmiştir (p<0,01). Sonuç olarak, perilil alkolün diyabet sonucu oluşan oksidatif stresi azalttığı ve antioksidan etkinliği artırdığı, bununla birlikte apoptotik indeks göstergesi olan Bax/Bcl-2 oranını ise azalttığı tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler : Perilil Alkol , Diyabetes Mellitus, Apoptozis

In this study, effects of perillyl alcohol on Bax, Bcl-2 protein expression and oxidative stress in renal tissue were investigated in experimental diabetic rats. For this purpose 40 rats were divided into 4 groups as 10 animals in each group. Group 1 (Control), Group 2 (Diabetes) (STZ 50 mg / kg ip, Single Dose), Group 3 (Perillyl alcohol) (Perillyl alcohol 50 mg / kg P.O.7 days) ) (STZ 50 mg / kg ip, Single Dose + Perillyl alcohol 50 mg / kg 7 Days). The application lasted a total of ten days for all animals. Blood glucose levels were measured after 72 hours in STZ-treated animals and animals above 270 mg / dl were considered as diabetic. At the end of the study, both kidneys were taken from the animals under ether anesthesia and biochemical parameters (MDA, GSH, GSH.Px and Catalase) and apoptotic index markers Bax and Bcl-2 protein levels were measured. At the end of the study; according to the control group, MDA level was increased (p <0,01) however GSH, GSH.Px , Catalase levels were decreased in diabetic group (p <0,05) . In the perilyl alcohol group, the levels of MDA which increased with diabetes declined to the old level (p <0.01); levels of GSH, GSH.Px and Catalase which decreased with diabetes were increased to normal levels again (p <0,05).Western blot analysis showed that Bax protein levels increased with diabetes; but in Perillyl alcohol treated group it decreased to normal level (p <0,05). Bcl-2 levels increased in the Perillyl alcohol group (p <0.01). Bax / Bcl-2 ratio increased in the diabetic group (p <0,05) but remained at the old level with the application of Perillyl alcohol (p<0,01). As a result, Perillyl alcohol has been shown to reduce the oxidative stress resulting from diabetes and to increase the antioxidant activity, while decreasing the ratio of Bax / Bcl-2 which is an apoptotic index indicator. Key words : Perillyl Alcohol, Diabetes Mellitus, Apoptosis
Investigation of effects of perillyl alchocol on protein expression of bax and bcl-2 and oxidative stress in experimentally diabetes induced rats
Keywords: Fizyoloji