Gastrointestinal sistem kanamalı hastalarda şok indeksi ve hematokrit düzeylerinin mortalite üzerine etkisi - Semerci, Emrullah; Durukan, Polat; Yıldırım, Sümeyra; Baykan, Necmi; Yakar, Şule; Ipekten, Funda (My University, 2018)
Giriş ve Amaç: Şok indeksi ve hematokrit düzeyinin gastrointestinalsistem kanamalı hastalarda mortalite üzerine etkisinin araştırılması.Gereç ve Yöntem: Çalışma 01.01.2013-30.09.2015 tarihleri arasındaacil servise gastrointestinal sistem kanama semptomları ile başvuran,endoskopik yöntemler ile tanısı konulan hastaların dosyaları ve laboratuvarsonuçları geriye dönük değerlendirilerek yapılmıştır. Dosya değerlendirilmesisonucu acil servise başvuru anındaki vital bulguları, ilk alınankan tahlillerinin sonuçları, yapılan endoskopik işlemlerin sonuçları vehastanın yatış ve taburculuğu değerlendirilmeye alınmıştır. Çalışma için709 hasta belirlenip 266 hasta uygun bulunmuştur ve dosya taramasısonucu, dosyalarına eksiksiz ulaşılan 150 hasta çalışmaya dâhil edilmiştir.Bulgular: Çalışmada 150 hastanın 94’ü erkek olarak bulunmuştur.65 yaş ve üstü olanların toplam hasta sayısının yarısına tekabül ettiğigörülmüştür. En sık şikâyet kanlı kusma ve siyah dışkılama bulunmuştur.Hastaların mortalite oranına bakıldığında %25 olarak hesaplanmıştır.Hastaların başvuru vitalleri değerlendirilmesi sonucu şok indeksinin mortaliteüzerine etkisinin olmadığı bulunmuştur (p >0,05). İlk alınan kannumuneleri sonucuna göre hematokrit değerlerlerinin mortalitenin öngörülmesindeyetersiz olduğu saptanmıştır (p >0,05). Sonuç: Şok indeksive hematokrit düzeyini mortaliteyi ön görmede yetersiz kaldığı, başkaverilerle desteklenmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Keywords: Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Genel ve Dahili Tıp; Gastroenteroloji ve Hepatoloji