MEHMET AKiF'iN GElENEKSEL DiN ANLAYlŞlNA ELEŞTiRi LERi 1 "ASRI~ iDRAKiNE iSLAM'! SÖVLETMEK" - Baglıoglu, Ahmet (Fırat University, 2016)
Doğrudan doğruya Kur'an'dan alıp iUıamı, Asrın idrakine söyletme/iyiz islam'ı diyen Akif, içerisinde bulunduğu zaman dilimine islam' ı söyletmek için çaba sarf eder. Akifin geleneksel din anlayışını eleştirirken varmak istediği hedef, kitap ve sünnetten uzaklaşan islam toplumunu tekrar bu iki ana kaynağa döndü.rmek; dini, bid'at ve hurafelerden anndırmaktır. Akif, dinin taklit bataldığından kurtanlmasını ve selelin örnek alınmasını isterken onlar gibi, yeni meselelerle karşılaşıldığında çözüm bulunması gerektiğini belirtir. Müslümanlan içine düştükleri dini, ahlaki ve kültürel yozlaşmadan ve bunlann içtimal ve siyasi yansımalanndan kurtarmaya çalışmak gerekmektedir. Bunun için de din anlayışını yeniden gözden geçirmeye ihtiyaç vardır.
Mehmet Akif's Cri~iques of Traditional Religion Vi'ew 1 "Making the lntellect of the Age Pronounce Islam"
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları