İLKOKUL ÇOCUKLARINDA İDRAR YOLU ENFEKSİYONUNUN EPİDEMİYOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI - KOCAMAN, SELAMİ (Fırat Üniveristesi, 1996)
Bu araştırmada değişik sosyo-ekonomik düzeyde rastgele seçilen 6 bölgenin ilkokullarında tetkik edilen 1000 çocukta bakterimi, proteinüri ve kan basıncı araştırıldı. Steril orta idrar akım yöntemiyle alman idrar kültürü ile belirlenen bakteriüri prevalansı %3.2 bulundu. Asemptomatik bakteriüri (ABÜ) %2 ve semptomatik bakteriüri (SBÜ) %1.2 oranında saptandı. Kız çocuklarında bakteriüri %5.1, erkek çocuklarında %1.7 sıklıkta görüldü. SBÜ ve ABÜ kızlarda daha sık görüldü. Olguların yaş ve sosyo-ekonomik düzeylerinin bakteriürinin görülme sıklığı ile önemli bir ilişkisi olmadığı görüldü. Semptomatik ve asemptomatik bakteriürili olgularda benzer oranlarda idrar mikroskopi bulguları gözlendi. Proteinüri bakteriürili olguların %21.8'inde saptandı. Okul çocuklarında görülen piüri olgularının yalnız %71.84; proteinüri olgularının ise yalnız %33.3'ü ÎYE ile ilgiliydi. Bu çalışma ile İYE tanısında idrar kültürünün önemli bir tam aracı olduğu, piüri ve protemürinin tek basma tam koymada yararlı olmadığı görüldü. ABÜnin okul çocuklarında sık rastlanıldığı ve kesin tam konulabilmesi için idrar incelemelerinin yapılması gerektiği vurgulandı. 45
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları; Child Health and Diseases