İLKÖĞRETİM OKULLARINDA YÖNETİCİ-ÖĞRETMEN İLETİŞİMİ - TAN, ALİ (Fırat Üniveristesi, 2003)
Yüksek Lisans Tezi İlköğretim Okullarında Yönetici-Öğretmen İletişimi Ali TAN Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Haziran- 2003, Sayfa: Tahmini 162 Bu araştırmanın temel amacı, İlköğretim Okullarındaki yönetici-öğretmen iletişimini öğretmen görüşlerine göre belirlemektir. Araştırma, Elazığ ilinde bulunan üç özel ilköğretim okulu, beş eğitim bölgesinden seçilen 15 devlet ilköğretim okulu ve 500 öğretmen üzerinde yürütülmüştür.Uygulanan anket sonucunda öğretmenlerin, yönetici-öğretmen iletişimine ilişkin görüşleri değerlendirilmiştir. Bu amaçla araştırmacı tarafından hazırlanan 55 maddelik 5'li derecelendirme anketi, deneklere uygulanmıştır. Veriler bilgisayar ortamında ve SPSS istatistik programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmada frekans, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma, bağımsız gruplar t testi ve varyans analizi kullanılmıştır. Varyans analizi ve t testinde güven aralığı PO.05 kabul edilmiş, PO.01 düzeyinde farklılık belirlenmesi halinde de dikkate alınmıştır. Elde edilen bulgulardan bazıları aşağıda verilmiştir. 1. Öğretmen ve yöneticilerin iletişim sorunlarının fazla olmadığı, öğretmen görüşlerinin olumlu olduğu sonucu ortaya çıkmıştır. 2. Devlet İlköğretim Okullarındaki yönetici-öğretmen iletişiminin çoğu zaman başarılı olduğu, Özel İlköğretim Okullarındaki yönetici-öğretmen iletişiminin devlet okullarına oranla daha başarılı olduğu görülmüştür. 3. Öğretmenlerin mesleki kıdemlerine bakıldığında yeni göreve başlayan öğretmenlerin iletişim ortamını daha iyi gördükleri sonucuna varılmıştır. Anahtar Kelimeler: İletişim, İletişim Süreci, Örgütsel İletişim, İletişim Engelleri
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Education and Training