St-37 Malzemesinin Lazer Kesiminde İşleme Parametrelerinin Deneysel ve İstatiksel Olarak İncelenmesi - Özlü, Barış (Fırat University, 2021)
Deneysel çalışmada, St-37 malzemesinin lazer kesme işleminde yüzey pürüzlülüğünü (Ra) ve kerf genişliğini (KG) etkileyen lazer kesme parametreleri deneysel ve istatiksel olarak incelenmiştir. Lazer kesme deneylerinin maliyetini azaltmak için lazer kesme parametrelerinin tasarımı Taguchi L32 (21x42) dikey dizilimine göre oluşturulmuştur. Lazer kesme parametresi olarak iki farklı frekans (2500 ve 3500 Hz), dört farklı gaz basıncı (0,8, 0,9, 1 ve 1,1 bar) ve dört farklı kesme hızı (10, 16, 22 ve 28 mm/sn) belirlenmiştir. Lazer kesme parametrelerinin yüzey pürüzlülüğü ve kerf genişliği üzerine etkilerinin incelenmesinde sinyal/gürültü oranı, varyans analizi (Anova) ve regresyon analizi kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda, yüzey pürüzlülüğü ve kerf genişliği için optimum seviler sırası ile A2B1C4 ve A1B1C4 olarak bulunmuştur. Varyans analiz sonuçları %95 güven seviyesinde gerçekleştirilmiş olup yüzey pürüzlülüğü ve kerf genişliği için en etkili parametrenin sırası ile % 55,78 ile frekans ve % 54,26 gaz basıncının olduğu belirlenmiştir. Regresyson analizleri incelendiğinde ise yüzey pürüzlülüğü ve kerf genişliği için oluşturulan matematiksel modelinin yüzey pürüzlülüğü ve kerf genişliği için R2 değeri sırasıyla % 88,28 ve % 91,81 olarak tespit edilmiştir.
Keywords: Engineering; Mühendislik