SEREBROVASKÜLER HASTALARDA TİROİD FONKSİYON TESTLERİNİN VE LİPİD DÜZEYLERİNİN ARAŞTIRILMASI - ADSIZ, TANER (Fırat Üniveristesi, 2020)
Bu çalışmada tiroid fonksiyon bozuklukları ile hiperlipidemi hastalarının serebrovasküler hastalıklar arasındaki literatüre katkı sağlaması ve ilişkinin incelenmesi amaçlanmaktadır. İstanbul Erenköy Ruh ve Sinir hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Polikliniği'ne serebrovasküler hastalık teşhisiyle başvuran 379 kişiden, 250'si hasta grubu 129'u kontrol grubu olarak retrospektif incelenmesi ile hasta seçimi yapılmıştır. Tiroid fonksiyon testlerinden T3, T4 TSH ve lipid parametrelerinden kolesterol LDL-K HDL-K VLDL-K ve trigliserit testlerine Abboot Marka Ci4100 Otoanalizör Cihazında kan serum düzeyinde mm kan alınarak kendine ait test kitleri ile küvetlerde birleştirilerek fotometrik olarak rutin bakılmıştır. Hasta ve kontrol grubu kan lipid düzeyleri açısından değerlendirildiğinde HDL düzeyleri hasta grubunda kontrol grubuna oranla anlamlı olarak düşük saptandı. VLDL ve TG düzeyleri hasta grubunda kontrol grubuyla karşılaştırıldığında anlamlı olarak yüksek saptandı. LDL düzeyleri açısından hasta ve kontrol grubu arasında istatiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Kolesterol düzeyleri hasta grubunda kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek yüksek saptandı. Hasta ve kontrol grubu karşılaştırıldığında T3 değeri hasta grubunda kontrol grubuna göre istatiksel anlamlı olarak düşük saptanmıştır. T4 ve TSH değerleri açısından hasta ve kontrol grubu arasında istatiksel olarak anlamlı farklılık bulunamadı. Bu bilgiler ışığında özellikle Hipertansiyon, kalp hastalığı, atrial fibrilasyon gibi bilinen risk faktörlerinin yanı sıra belli belirsiz sistemik şikayetlerle hastaneye başvuran tüm hastaların tiroid ve lipid değerleri açısından araştırılması gerektiğini düşünüyoruz. Özellikle hipertiroidi, hipotiroidi ve hiperlipidemi gibi bazı olgularda ciddi klinik belirti göstermeyebilir, bu durum bu incelemelerin önemini arttırmaktadır. Saptanan tiroid fonksiyon bozukluğu ve dislipidemi tedavilerinin akut inme prevalansını azaltacağı ve prognozunu iyileştireceği kanaatindeyiz.

The aim of this study is to investigate the relationship between thyroid function disorders and cerebrovascular diseases of hyperlipidemia patients and to contribute to the literature. The study was conducted with the diagnosis of cerebrovascular disease in the neurology outpatient clinic of Istanbul Erenköy Psychiatry Training and Research Hospital 250 were selected as the patient group and 129 as the control group. Thyroid function tests, T3, T4 TSH and lipid parameters cholesterol LDL-C HDL-C VLDL-C and triglyceride tests were performed in Abboot Brand Ci4100 Autoanalyser Device. When the patient and control groups were evaluated in terms of blood lipid levels, HDL levels were significantly lower in the patient group compared to the control group. VLDL and TG levels were significantly higher in the patient group compared to the control group. There was no statistically significant difference between the patient and control groups in terms of LDL levels. Cholesterol levels were significantly higher in the patient group than in the control group. When the patient and control groups were compared, the T3 value was statistically lower in the patient group compared to the control group. No statistically significant difference was found between the patient and control groups in terms of T4 and TSH values. In the light of this information, we think that all patients admitted to hospital with vague systemic complaints should be investigated in terms of thyroid and lipid values in addition to known risk factors such as hypertension, heart disease, atrial fibrillation. It may not show serious clinical symptoms especially in some cases such as hyperthyroidism, hypothyroidism and hyperlipidemia, which increases the importance of these investigations. We believe that thyroid dysfunction and dyslipidemia treatments will decrease the prevalence of acute stroke and improve prognosis
Serebrovasküler hastalarda tiroid fonksiyon testlerinin ve lipid düzeylerinin araştirilmasi
Keywords: Biyoteknoloji