OBEZ DİŞİ VE ERKEK SIÇANLARDA İRİSİN UYGULAMASININ BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN İNCELENMESİ - ÖZGEN, ASLIŞAH (Fırat Üniveristesi, 2022)
Obezitede adipoz dokudaki artış dolaşımdaki IL-1?, IL-6 gibi pro-inflamatuar sitokinlerin ve apoptozun artmasına neden olmaktadır. Egzersizin ise hem obezite hem de bağışıklık sistemi hücreleri üzerine olumlu etkisinin olduğu ifade edilmektedir. Fakat egzersiz hormonu olarak bilinen irisinin, obezite ile meydana gelen bağışıklık sistemi bozukluklarında oluşturacağı etkiler ise tam olarak anlaşılamamıştır. Bu tez çalışması ile obez dişi ve erkek sıçanlara uygulanan irisin hormonunun bağışıklık sistemi üzerindeki olası rolünün belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada, Sprague-Dawley ırkı dişi ve erkek sıçan olacak şekilde 2 ana grup kullanılmıştır. Her iki grup da kontrol, irisin, obez ve obez+irisin (her grup için n=10) gruplarını içeren 4 alt gruba ayrılmıştır. Obez ve obez+irisin grubundaki yetişkin dişi sıçanlara ortalama 14 hafta, erkek sıçanlara ise 22 hafta boyunca %60 kcal'lik yüksek yağlı diyetle beslenme yapılarak obezite modeli oluşturulmuştur. Daha sonra irisin ve obez+irisin grubunda yer alan tüm dişi ve erkek sıçanlara mini-ozmotik pompa aracılığı ile 28 gün boyunca subkutanöz irisin (100 ng/kg/gün) salınımı gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonunda tüm dişi ve erkek hayvanlar dekapite edilerek kan numuneleri alınmış ELISA (Enzyme- Linked Immunosorbent Assay) yöntemiyle IL-1?, IL-6, IL-10, Kaspas-3 ve Kaspaz-9 seviyeleri incelenmiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda, dişi sıçanlarda kontrol grubuna göre obez grubunda IL-1?, IL-6, Kaspaz-3 ve Kaspaz-9 seviyelerinde artış, IL-10 seviyesinde azalış görülmüştür. İrisin infüzyonunun olduğu obez+irisin grubunda ise obez grubuna göre IL-1?, IL-6, Kaspaz-3 ve Kaspaz-9 seviyesinin azaldığı, IL-10'un arttığı bulunmuştur. Erkek sıçanlarda kontrol grubuna göre obez grubunda IL-6, Kaspaz-3 ve Kaspaz-9 seviyesi artmış, IL-10 seviyesi azalmıştır. IL-1? seviyesinde ise istatistiksel anlamlılık bulunamamıştır. Obez+irisin grubunda ise obez grubu ile karşılaştırıldığında IL-6, Kaspaz-3 ve Kaspaz-9 seviyesi azalmış, IL-10 artmıştır. Ancak IL-1? seviyesinde anlamlı farklılık görülmemiştir. Sonuç olarak, bu tez çalışması kapsamında irisin hormonunun, obeziteye bağlı gelişen bağışıklık sistemi bozuklukları üzerinde düzenleyici bir rol oynayabileceğini göstermektedir.

Obesity is defined as the accumulation of more fat than normal in the body. The increase in adipose tissue in obesity causes an increase in circulating pro-inflammatory cytokines such as IL-1? and IL-6 and increases apoptosis. In the literature, it is stated that exercise has a positive effect on both obesity and immune system cells. However, the effects of irisin hormone, which is an adipo-myokine released into the circulation with exercise, on immune system disorders that occur with obesity is not fully understood. In this thesis, it was aimed to determine the possible role of irisin hormone applied to obese female and male rats on the immune system. Two main groups of Sprague-Dawley female and male rats were used in the study. Both groups were divided into 4 subgroups including control, irisin, obese and obese+irisin (n=10, for each group) groups. Adult female and male rats in the obese and obese+irisin group were fed a high-fat diet of 60% kcal for an average of 14 weeks and 22 weeks, respectively. Afterward, oscillation of the subcutaneous irisin (100 ng/kg/day) was performed for 28 day by a mini-osmotic pump to male and female rats in the irisin and obese+irisin groups. At the end of the study, all female and male animals were decapitated and blood samples were taken. IL-1?, IL-6, IL-10, Caspase-3 and Caspase-9 levels were examined by ELISA (Enzyme-Linked Immunosorbent Assay) method. In line with the data obtained, IL-1?, IL-6, Caspase-3 and Caspase-9 levels were increased and IL-10 levels decreased in the obese group in female rats compared to the control group. In the obese+irisin group with irisin infusion, it was found that IL-1?, IL-6, Caspase-3 and Caspase-9 levels decreased and IL-10 increased compared to the obese group. In male rats, IL-6, Caspase-3 and Caspase-9 levels were increased in the obese group compared to the control group, and IL-10 levels were decreased. No statistical significance was found in the IL-1? level. In the obese+irisin group, IL-6, Caspase-3 and Caspase-9 levels decreased and IL-10 increased compared to the obese group. However, no significant difference was observed in IL-1? level. In conclusion, this thesis shows that irisin hormone may play a regulatory role on obesity-related immune system disorders.
The effect of irisin administration on the immune system in obese female and male rats
Keywords: Fizyoloji