TEMPORAL KEMİĞİN BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİK İNCELEMESİ VE PATOLOJİLERİ - MURAT, AYŞE (Fırat Üniveristesi, 1996)
Temporal Kemik patolojilerinin tanısında Bilgisayarlı Tomografinin ( BT ) tanı kriterlerini ve tanı etkinliğini saptamak amacıyla 7'si konjenital anomali, 18'i travma, 128*1 retrokoklear patoloji, 2'si glomus jugulare tümörü, 70'i inflamatuar hastalık, 4'ü postop. kulaklı Meniere hastalığı, 14ü fasiyal paralizi veya parezi ön tanılı 244 olgu incelemeye alındı. Temporal kemik BT incelemesi sonucunda, 244 olgunun 128'i normal olarak değerlendirildi. 116 olguda 8'i konjenital anomali, 15'i travmatik fraktür, 6'sı neoplazi, 135'i inflamatuar hastalık, 2'si postoperatif değişiklik olmak üzere toplam 166 temporal kemikte ise patoloji izlendi. BT, mükemmel kontrast ve çok iyi anatomik ayrıntı sağlar. Yüksek Rezolüsyonlu Bilgisayarlı Tomografi ( YRBT ) görüntülerinde, hem kemik yapılar hem de kemik yapıların içindeki ve çevresindeki yumuşak dokular ayrıntılı olarak değerlendirilebilinir. Otoskopik incelemede bilgi edinilemeyen veya görülemeyen orta kulak boşluğu yapıları ve patolojileri ayrıntılı olarak görüntülenebi İrmektedir. Temporal kemiğin konjenital, inflamatuar, travmatik ve tumoral lezyonlannda; kemik/kemikcik defektlerini ve yumuşak doku patolojilerinin lokal izasyonunu BT ile yüksek oranda, doğru tanımlamak mümkündür. BT inflamatuar, tumoral, travmatik ve vasküler patolojilerin komplikasyonlannı gösterebilmektedir. Hem tedavi ve operasyonun planlanmasında hem de operasyon sonrası takipte cerraha çok değerli bilgiler vermektedir. Temporal kemik patolojilerinin tanısında YRBT incelemesi, yüksek tanı duyarlılığına sahip, kolay uygulanabilir ve güvenilir bir yöntemdir. 102

VIII. SUMMARY We studied a total of 244 cases, in order to determine the diagnostic criteria and diagnostic value of computed tomography (CT) in temporal bone pathologies. The prediagnosis and number of these were, 7 cases of congenital anomaly, 18 cases of trauma, 128 cases of retrocochlear pathology, 2 tumors of glomus jugulare, 70 cases of inflamatory disease, 4 cases of postoperative ear, 1 case of Meniere's disease, 14 cases of facial paralysis or parezis. 128 of these 244 cases were diagnosed as normal, after CT examination of temporal bones. In the remaining 1 16 cases, we established the diagnosis of 8 congenital anomalies, 15 traumatic fractures, 6 neoplasias, 135 inflamatory diseases, 2 postoperative changes, in total of 166 temporal bones. CT provides a perfect contrast and a very good anatomic detail. Both bony and soft tissue structures are easily seen at High Resolution Computed Tomography ( HRCT ) scans. Middle ear structures and pathologies, that connot be evaluated satisfactorily in otoscopic examination, are imagined in a detailed fashion Locations of bony and soft tissue pathologies, that are occuring due to congenital, inflamatory, traumatic and tumoral lesions In the temporal bone, are determined with a high accurary rate. CT also shows the complications of these pathologies. It helps to the surgeon to coordinate the treatment and operation and also in follow up. HRCT is a highly sensitive, easily applied and reliable method, in diagnosing the pathologies of temporal bone. 103
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Radyoloji ve Nükleer Tıp; Radiology and Nuclear Medicine