Alüminyum Alaşımının Derin Çekilmesine Sıcaklığın Etkisinin Deneysel ve Sayısal Olarak Araştırılması - Özek, Cebeli; Taşdemir, Vedat (My University, 2018)
5000 serisi Al-Mg alaşımları, süneklik, iyi kaynak edilebilirlik, yüksek mukavemet ve düşük ağırlık özelliklerinden dolayı geniş bir uygulama alanına sahiptirler. Bununla birlikte bu alaşımların oda sıcaklığında şekillendirilmesi mikroyapılarından dolayı çelik saclara nazaran zordur. Bu problemlerin üstesinden gelmenin en etkili yolu ılık şekillendirmedir. Bu çalışmada, şekillendirme sıcaklığının limit çekme oranı, ıstampa kuvveti, et kalınlığı, mikrosertlik ve gerilmeye etkisi deneysel ve sayısal olarak araştırılmıştır. Deneyler 25oC, 100oC, 175oC ve 250oC sıcaklıklarında, 3600 N baskı plakası kuvvetinde gerçekleştirilmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda sıcaklığın artması ile et kalınlığı değişiminin daha homojen hale geldiği, limit çekme oranının arttığı, mikrosertlik, gerilme ve ıstampa kuvvetinin azaldığı belirlenmiştir. Sonlu elemanlar yöntemi (SEY) ile elde edilen sayısal sonuçların deneysel veriler ile elde edilen sonuçlara yakın oldukları gözlenmiştir.
Keywords: Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test; Mühendislik; Kimya