19. YÜZYILIN İLK YARISINDA HARPUT ŞEHRİNİN NÜFUS VE TOPLUM YAPISI - AKYEL, SALİH (Fırat Üniveristesi, 2013)
Bu tez çalışmasının amacı, 1834 yılında yapılan nüfus sayımı sonucunda Harput Sancağında bulunan mahalle ve köylerin nüfusunun ne kadar olduğunu belirlemektir. Çalışmada özellikle Başbakanlık Osmanlı Arşiv'indeki Nüfus Defterlerinin transkripsiyonu yapılarak bu transkripsiyonlar üzerinden değerlendirmeler yapılmıştır. Çalışmamız giriş bölümüyle birlikte altı bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde Osmanlı Devletinde 19. yy öncesi ile sonrasındaki nüfus sayımı niteliğinde olan tahrirler ile 1834 yılı nüfus sayımı ve incelediğimiz Harput Nüfus Defterinin özelliklerinden bahsedilmiştir. Ayrıca Harputun Adı, Coğrafyası ve Tarihi hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde Harput Sancağının idari yapısından bahsedilmiştir. İkinci bölümde ise Harput Sancağı ve bağlı köylerdeki nüfus sayılarından bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde Harput Sancağında kullanılan isimler, lakaplar ve şahıslar hakkında bilgi verilmiştir. Dördüncü bölümde Harput'ta yaşayan insanların eşkâlleri ve mesleklerinden bahsedilmiştir. Beşinci bölümde Harput Sancağındaki nüfus hareketlerinden bahsedilmiştir. Araştırmamızın sonuç kısmında elde edilen bulgular değerlendirilmiştir. Anahtar Kelimeler: Harput Sancağı köy, Osmanlı, Tahrir, Nüfus sayımı

The main purpose of this thesis is to reveal the population of Harput central district and villages connected to her according to the census of 1834 that covered whole Ottoman land. The importance for district's social history of subject was the main reason of our choice. We transcripted Ottoman Archive records and build our assesments on them. Our text contains six chapters including introduction. At introduction we tried to describe Ottoman Tahrir tradition which can be considered as population census. At Chapter One we mentioned adminitrative structure of Harput district villages. And at Chapter Two population of Harput central district is given. At Chapter Three, information was given about individuals and names, nicknames used Harput central district. The identificiation of people who lived in Harput district was given at Chapter Four. At the next chapter, the population movements in the Harput Central distric was mentioned. At the conclusion of the obtained results are evaluated. Key Words: Harput Sancaq, village, Ottoman, Tahrir, Population census
19 the first half century of the city of Harput population and social structure
Keywords: Tarih