Göğüs Verileri Metrikleri Üzerinden Kanser Sınıflandırılması - Cengil, Emine; Cınar, Ahmet (My University, 2020)
Göğüs kanseri dünyada kadınlar arasında en sık karşılaşılan kanserlerden birisidir. Hastalık erken teşhisedilmediğinde ölüme yol açabilmektedir. Göğüs kanseri tümörünün doğru bir şekilde sınıflandırılması tıbbialanda zorlu bir problemdir. Bu çalışmada, iğne aspirasyon tekniği kullanılarak biyopsi parçasındançıkartılmış metrik verileri içeren Breast Cancer Wisconsin (Diagnostic) veri seti kullanılarak kanser veyakanser değil ikili sınıflandırılması gerçekleştirilmektedir. Sınıflandırma işlemi için sinir ağları mimarisi vekeras derin öğrenme kütüphanesi araçlarından yararlanılır. Uygulama sonuçları sınıflandırma başarımının% 98 civarında olduğunu göstermektedir. Çalışmada hassasiyet, kesinlik, f1-skoru ve karmaşıklık matrisi gibiperformans ölçümlerine ait sonuçlar da verilerek yöntemin başarısı desteklenmiştir.
Keywords: Bilgisayar Bilimleri; Yazılım Mühendisliği; Onkoloji