KIL KEÇİSİ VE SAANEN X KIL KEÇİSİ (F1) MELEZLERİNDE BÜYÜME, BESİ PERFORMANSI VE KARKAS ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI - ŞİMŞEK, GÜLCİHAN (Fırat Üniveristesi, 2005)
Bu araştırma, Saf Kıl keçisi ve Saanen x Kıl keçi (Fi) melezi oğlaklarda büyüme, yaşama gücü, besi ve yemden yararlanma özellikleri, karkas özellikleri, etlerin duyusal özellikleri ile beden ölçülerinin araştırılması amacıyla yapılmıştır. Bu çalışmada, büyüme dönemi için 40 baş Kıl, 33 baş Saanen x Kıl (Fi) melezi oğlak; besi dönemi için 19 baş saf, 15 baş melez (Fi) erkek oğlak; kesim ve karkas özellikleri için 8'er baş erkek materyal kullanılmıştır. Saf ve melez ırklara ait ortalama doğum ağırlığı sırasıyla 2.992, 3.320 kg olup, gruplar arasındaki fark istatistiki olarak önemlidir (P<0.01). Her iki genotipe ait sütten kesim ağırlıkları 17.772, 17.068 kg, doğumdan sütten kesime kadarki günlük canlı ağırlık artışları 0.137, 0.131 kg, besi dönemi boyunca günlük canlı ağırlık artışları 0.123, 0.108 kg, kesif ve kaba yem için yemden yararlanma değerleri 8.834, 1.768 kg ve 10.27C, 1.819 kg, soğuk randıman % 47.32, 48.38, etlerin duyusal özellikleri ise 7.5-8 arasında puan almıştır. Saf ve melez ırklara ait süt kesimi yaşama gücü değerleri % 82.50 ve 90.63 olarak tespit edilmiştir. Yapılan ıslah çalışmasının belirtilen özellikler yönünde önemli bir ilerleme sağlamadığı, kesin bir yargıya varabilmek için melez genotipin döl ve süt verim özelliklerinin de araştırılması gerektiği sonucuna varılmıştır. Anahtar kelimeler: Saanen, Kıl keçi, Büyüme, Besi, Karkas.

This study was carried out in order to examine the growth rate, survivability, fattening performance, feed conversion, carcass characteristics, sensory characteristics of meat and body sizes of pure Hair goats and Saanen x pure Hair goats (Fi) crossbreed kids. At this study, for the growth period 40 pure Hair and 33 Saanen x Pure Hair crossbreeds (Fi) kids, for the fattening period 19 pure and 15 crossbreeds (Fj) male kids and for the carcass characteristics also 8 male kids from each groups were used. Averages birth weight of pure breed and crossbred were 2.992, 3.320 kg, respectively and difference between groups were statistically significant (P<0 01). Weaning weight of each groups were 17.772, 17.068 kg, daily live weight gains from birth to weaning were 0.137, 0.131 kg, live weight gains in fattening period were 0.123, 0.108 kg, feed conversion values of concetrate and roughage feed were 8.834, 1.768 kg and 10.270, 1.819 kg, dressing persentages 47.32, 48.38 %, sensory analyse of meats were 7-8.5 points. Weaning survivability of each groups were 82.50 % and 90.63 %, respectively. Results of this study indicated that crossbreeding of Hair goats with Saanen did not provide a significant advancement in the traits investigated. Further investigation is required for fertilitiy and milk yield traits of the crossbreed. Key Words: Saanen, Hair Goat, Growth, Fattening, Carcass.
Investigation of growth, fattening performance and carcass characteristics in hair goat and saanen x hair goat (F1) crossbreeds
Keywords: Veteriner Hekimliği