Altı Dakika Yöntemi İle Okuduğunu Anlama Becerilerinin Geliştirilmesi - Gürbüz, Abdurrahman; Başar, Murat (Fırat University, 2021)
Bu araştırmada ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlama becerilerinin Altı Dakika Yöntemi ile geliştirilmesi amaçlanmıştır. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden “eylem araştırması” ile desenlenmiştir. Çalışma grubunun oluşturulması için amaçlı örnekleme yöntemlerinden “benzeşik (homojen) örnekleme” yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2013-2014 eğitim-öğretim yılı Konya ili merkez Selçuklu ilçesindeki bir devlet okulunda öğrenim gören, altı ilkokul dördüncü sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Seçilen öğrenciler fiziksel ve zihinsel herhangi bir sorunu olmamasına rağmen sesli okuma güçlüğü yaşayan ve okuduğunu anlamada sorunlar yaşayan öğrencilerdir. Seçilen öğrencilere, okuduğunu anlama düzeylerinin belirlenmesi için sırasıyla dördüncü, üçüncü, ikinci ve birinci sınıf düzeyinde okuma metinleri sesli olarak okutulmuş, her okuma sonrası metinlerle ilgili anlama soruları verilmiştir. Öğrencilerin aldıkları puanlar Yanlış Analizi Envanterindeki okuma düzeyleri hesap tablosuna göre değerlendirilmiş ve öğrencilerin birinci sınıf endişe düzeyinde oldukları tespit edilmiştir. Anlama düzeyleri tespit edilen öğrencilere günde iki, haftada altı saat olmak üzere toplam yetmiş iki saat “Altı Dakika Yöntemi” kullanılarak öğretim yapılmıştır. Öğretim için Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından onaylanmış, 2013-2014 eğitim-öğretim yılı Millî Eğitim Bakanlığı Türkçe ders kitaplarından seçilen on adet metin kullanılmıştır. Araştırma bulguları incelendiğinde öğrencilerin okuduğunu anlamada endişe düzeyinden öğretim düzeyine ilerlediği, bazı öğrencilerin ise serbest okuma düzeyine ulaştıkları tespit edilmiştir. Altı Dakika Yönteminin öğrencilerin okuduğunu anlama becerilerini geliştirdiği sonucuna ulaşılmıştır.
Keywords: Other Fields of Education; Alan Eğitimleri