Yenidoğanlarda yaygın kandida enfeksiyonu ve nedenleri - Kurt, A.neşe Çıtak; Kasar, Taner; Kurt, Abdullah; Doğan, Yaşar; Benzer, Derya; Aygün, A. Denizmen (My University, 2008)
Amaç: Yaygın kandida enfeksiyonu yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde (YYBÜ) önemli ölüm ve hastalanma nedenlerindendir. Bu çalışmada yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yaygın kandida enfeksiyonu gelişen hastaların özelliklerinin ve nedenlerinin belirlenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Yaygın kandida enfeksiyonu tanısı ile izlenen 14 hastanın özellikleri geriye dönük olarak kayıtlardan incelendi. Bulgular: Hastaların ortalama doğum ağırlıkları 1685±706 gram, ortalama doğum haftaları 32.9±4.4 hafta idi. Ortaya çıkmasına etkili olan nedenler onüç hastada zamanından önce doğum (37 haftadan önce doğum), onikisinde geniş spektrumlu antibiyotik kullanımı, onbir hastada solunum yoluna tüp uygulaması, dokuz hastada ise damar yoluyla beslenme uygulanması şeklinde sıralanmıştı.Sonuç: Hastalarda daha önce yapılan çalışmalara benzer şekilde en önemli altta yatan nedenin zamanından önce doğum olduğu vurgulandı.
Keywords: Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Genel ve Dahili Tıp; Mikrobiyoloji; Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri