ARAPÇA ÖĞRETİMİNDE SANAL GERÇEKLİK UYGULAMASININ ÖĞRENCİ TUTUMUNA ETKİSİ VE ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ - ÜNER, ÜBEYDULLAH (Fırat Üniveristesi, 2025)
Günümüzde Arapça öğretiminde, geleneksel yöntemlerin benimsenmesi sonucu, öğrenci motivasyonunun düşük olması, konuşma pratiği eksikliği ve öğrenme sürecinin etkinliğini artırmaya yönelik yenilikçi yöntemlerin sınırlı kullanımı gibi bazı problemlerle karşı karşıya kalınmıştır. Bu bağlamda çalışmada; öğrencilerin dinleme, konuşma ve etkileşim becerilerini geliştiren, gerçek yaşam senaryolarında aktif dil pratiği yapmalarına olanak sağlayan sanal gerçeklik uygulaması kullanılmıştır. Çalışmada, hazırlık sınıfı Arapça dersinde kullanılan sanal gerçeklik uygulamasının öğrenci tutumuna etkisinin belirlenmesi ve uygulamaya ilişkin öğrenci görüşlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2024-2025 eğitim öğretim yılında Fırat Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Arapça hazırlık sınıfında öğrenim gören 20 öğrenci oluşturmuştur. Yöntem olarak karma yöntem benimsenmiştir. Nicel verilerin toplanmasında "Arapça Dersine Karşı Tutum Ölçeği" kullanılmıştır. Nitel verilerin elde edilmesinde "Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu" kullanılmıştır. Nicel verilerin analizinde "SPSS 22" programı tercih edilmiştir. Nitel verilerin analizinde ise "İçerik Analizi" yöntemi tercih edilmiştir. Araştırma sonucunda öğrencilerin Arapça Dersine Karşı Tutum Ölçeği öz yeterlilik, motivasyon, beklenti ve mesleki alana yönelik gereklilik tutumlarında anlamlı farklılıklar olduğu ancak ilgi, kaygı, gereklilik ve önem alt boyutlarında ise anlamlı bir değişim olmadığı görülmüştür. Öğrencilerin çoğu, sanal gerçeklik uygulaması hakkında olumlu görüşlerde bulunmuştur. Diğer öğrencilerin ise yazılım, maliyet ve göz rahatsızlığı noktasında olumsuz görüş belirttikleri tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Din eğitimi, Arapça öğretimi, Teknoloji, Sanal gerçeklik, Tutum, Öğrenci görüşleri

In today's Arabic language teaching, several challenges have arisen due to the adoption of traditional methods, such as low student motivation, lack of speaking practice, and limited use of innovative approaches that could enhance the effectiveness of the learning process. In this context, this study employed a virtual reality application that enables students to actively practice the language in real-life scenarios while improving their listening, speaking, and interaction skills. The aim of the study was to determine the effect of the virtual reality application used in the Arabic preparatory class on students' attitudes and to examine their opinions regarding the application. The research sample consisted of 20 students enrolled in the Arabic preparatory class at the Faculty of Theology, Fırat University, during the 2024–2025 academic year. A mixed-methods approach was adopted. Quantitative data were collected using the "Attitude Scale Towards the Arabic Course," while qualitative data were obtained through a "Semi-Structured Interview Form." The quantitative data were analyzed using the "SPSS 22" software, and the qualitative data were analyzed using the "Content Analysis" method. The results revealed significant differences in students' self-efficacy, motivation, expectation, and professional relevance sub-dimensions of the attitude scale, while no significant change was observed in the interest, anxiety, necessity, and importance sub-dimensions. Most students expressed positive opinions about the virtual reality application, whereas some reported negative views concerning software issues, cost, and eye discomfort. Keywords: Religious education, Arabic teaching, Technology, Virtual reality, Attitude, Student opinions
The effect of virtual reality application in Arabic teaching on student attitudes and an examination of student opinions
Keywords: Din