Domates Suyu Takviyesinin Egzersizde HDL ve LDL Kolesterol Düzeylerine Etkilerinin İncelenmesi - Pala, Ragıp; Şengün, Nezihe; Gür, Leyla Sultan; Yıldırım, Eyyüp (Gaziantep Üniversitesi, 2021)
Sporcularda domates suyu takviyesinin aerobik egzersizde HDL ve LDL kolesterol düzeylerine etkileri incelenmiştir. Bu araştırmaya, yaş ortalaması 20,21± 2,08 yıl olan, BKİ ortalamaları 20,98±2,61 kg/m² olan, değişik branşlarda ortalama 2,50±1,83 yıl spor yapan, sağlıklı 14 erkek sporcu katıldı. Sporculara, 21 gün aerobik egzersiz (10 dakika ısınma hareketleri, %70-80 şiddet aralığında 30 dakika koşu ve 10 dakika soğuma hareketleri) uygulandı ve her egzersiz sonrası 250 ml domates suyu içirildi. 22 ve 42 günler arası arınma dönemine alınarak sadece aerobik egzersiz uygulandı ve 250 ml domates suyu içirilmedi. Veriler, 42 günlük egzersiz öncesi ve egzersiz sonrasında farklılıkları ortaya koymak için SPSS paket programı yardımı ile bağımlı gruplar arası ortalamaların karşılaştırılması için kullanılan testler ile analiz edilmiştir. Verilerin normal dağılıma uygunluğu Shapiro-Wilk testi ile incelenmiştir. Verilerden normal dağılım gösterenler Bağımlı T testi ile normal dağılım göstermeyenler ise Wilcoxon testi ile analiz edilmiştir. İstatistiksel anlamlılık p

The effects of tomato juice supplementation in aerobic exercise on HDL and LDL cholesterol levels were examined in athletes. In this study, 14 healthy male athletes who have been doing sports in different branches for an average of 2.50 ± 1.83 years and with a mean age of 20.21 ± 2.08 years, a mean BMI of 20.98 ± 2.61 kg / m², participated in this study. 21 days of aerobic exercise have been applied to athletes (10 minutes of warm-up, 30 minutes of jogging in the 70-80% intensity range and 10 minutes of cooling movements) and 250 ml of tomato juice was drunk after each exercise. By taking the washout period between 22 and 42 days, only aerobic exercises were applied and 250 ml of tomato juice was not drunk. The data were analyzed with the SPSS package program to reveal the differences before and after 42 days of exercise, with the tests used to compare the means between dependent groups. The compliance of the data to normal distribution was examined by Shapiro-Wilk test. While Dependent T test were used for analyze the normal distribution data, with those that did not show normal distribution data the Wilcoxon test were used. Statistical significance was accepted as p
Investigation of the Effects of Tomato Juice Supplement on HDL and LDL Cholesterol Levels in Exercise
Keywords: Sports Medicine; Spor Hekimliği