PROBENESİD'İN TAVŞANLARDA SEVOFLURAN İLE AMİNOGLİKOZİD'İN NEFROTOKSİK ETKİLERİNİ ÖNLEMESİNDEKİ YERİ - OKUDUCU, MEHMET NİHAT (Fırat Üniveristesi, 2002)
Genel anestezide kullanılan inhalasyon anestezikleri sistemler üzerinde toksik etkilere neden olabilmektedirler. Bu deneysel çalışmada nefrotoksik etkisi olan sevofluran ile diğer bir nefrotoksik ajan gentamisinin birlikte kullanımının böbrek üzerine etkisini ve probenesidin bu nefrotoksik etkiyi önlemedeki yerinin araştırılması amaçlandı. Etik Kurul onayı ile, 50 yetişkin Yeni Zelanda tipi tavşan çalışmaya alındı. Denekler rasgele beş eşit gruba (n=10) ayrıldılar. Deneklere sevofluran (%50 O2 + %50 Hava içinde %4 Sevofluran), gentamisin [10 mg/kg/gün, (10 gün)] ve probenesid [0.5 mmol/kg, (sevofluran öncesi ve 10 saat sonra)] verildi. Uygulanan yönteme göre grupların özellikleri: Grup K Kontrol grubu olarak kabul edildi. Hiçbir ajan uygulanmadı. Grup S sadece sevofluran, Grup PS probenesid ve sevofluran, Grup GS gentamisin ve sevofluran, Grup GPS gentamisin, probenesid ve sevofluran verildi. Tüm deneklerden sevofluran uygulamasından önce (1. dönem), uygulamadan hemen sonra (2. dönem) ve 24 saat sonra (3. dönem) kan ve idrar örnekleri alındı. Serum üre, kreatinin; idrar protein, glukoz ve kreatinin klirensi ölçüldü. Gruplar arası değerlendirme için Mann Withney-U, grup içi anlamlılık durumunda Wilcoxon Signed Ranks testi uygulanarak bulgular değerlendirildi. Kontrol grubu dışındaki deneklerde üre ve kreatinin değerlerinde 2. dönemde artış (Grup S, GS ve GPS için p<0.01; Grup PS'de p<0.033), 3. dönemde ise probenesid verilen gruplarda anlamlı azalma (p<0.01); idrar glukozu 2. dönemde probenesid verilen gruplarda azalma (p<0.01), 3. dönemde tüm gruplarda artış (Grup S ve GS için pO.01; Grup PS ve GPS'de p<0.033) gösterdi, idrar proteininde 2. dönemde önemli değişiklik gözlenmezken Grup S ve GS'de anlamlı artışlar (p<0.033) gözlendi. Kreatinin klirensi probenesid uygulanan gruplarda kontrol değerlere benzerken, Grup S ve GS'de anlamlı azalmalar (p<0.01) gözlendi. Sonuç olarak verilerimiz sevofluranın nefrotoksik olduğunu ve sevofluran ile birlikte gentamisin uygulamasının, istatistiksel olarak anlamlı olmamasına karşın, bu toksik etkiyi artırdığını; probenesidin gerek sevofluranın tek başına gerekse gentamisin ile birlikte oluşturduğu nefrotoksik etkiyi azaltıcı rolü olduğunu göstermektedir. Anahtar kelimeler: Sevofluran, Gentamisin, Nefrotoksisite, Probenesid.

Inhaled anesthetics may cause toxic effects on systems. It was aimed in this experimental study to search the effect of nephrotoxic agent sevofiurane on kidney when used with another nephrotoxic agent gentamicin and also role of probenecid to prevent this nephrotoxicity. After Ethics Committee approval, 50 adult New Zelland rabbits were inserted to this study. All subjects were randomly divided to five groups. Rabbits received sevofiurane (4% in 50% O2 +50% Air), gentamicin [10 mg/kg/day (10 days)] and probenecid [0.5 mmol/kg, (before sevofiurane and 10 hours later)]. Group K received no agent and accepted as control. Group S received only sevofiurane, Group PS probenecid and sevofiurane, Group GS gentamicin and sevofiurane, Group GPS gentamicin, probenecid and sevofiurane. Blood and urine samples were taken before sevofiurane administration (1. term), just after administration (2. term) and 24 hours later (3. term). Serum urea, creatinine; urine protein, glucose and creatinine clearance were measured. Mann Withney-U and Wilcoxon Signed Ranks tests were used for statistical analysis. Urea and creatinine values increased at 2. term in all groups except control (p<0.01 for Group S, GS and GPS; p<0.033 in Group PS), decreased at 3. term in probenecid receiving groups (p<0.01). Urine glucose decreased at 2. term in probenecid receiving groups (p<0.033), increased at 3. term in all groups (p<0.01 for Group S and GS; p<0.033 for Group PS and GPS). No changes observed at 2. term in urine protein but increased significantly in Group S and GS at 3. term (p<0.033). Creatinine clearance was similar to control group in probenecid receiving groups but decreased significantly in Group S and GS (p<0.01) As a conclusion our data showes that sevofiurane is nephrotoxic and gentamicin addition to sevofiurane use, increases this toxicity with no statistical significance. Probenecid has a reducing effect on this nephrotoxicity even used alone or together with gentamicin. Key words: Sevofiurane, gentamicin, nephrotoxicity, probenecid.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Anestezi ve Reanimasyon; Anesthesiology and Reanimation