TÜKETİCİ DAVRANIŞLARI ÜZERİNDE SOSYAL MEDYANIN ROLÜ: FARKLI BÖLGELERDEKİ DEVLET ÜNİVERSİTELERİ ÖRNEĞİ - CANSEVER, GÜLŞEN (Fırat Üniveristesi, 2018)
1970'li yıllarda çok az kullanıcı ve sınırlı kullanım alanına sahip olan internet, 1990 yılından itibaren, daha geniş bir alanda ve daha çok kişi tarafından kullanılmaya başlanmıştır. 2000'li yıllarda ise sosyal medya işlerlik kazanmıştır. İnternetin, web sitelerinin ve portalların yaygınlaşmasıyla birlikte sosyal medya kullanıcısı sayısı da her geçen gün artmaktadır. Sosyal medya alanındaki gelişmeler bilgiye ulaşımı kolaylaştırmış, bu durum işletmeler ve tüketiciler arasında etkileşimi artırmıştır. Böylece işletme- tüketici ilişkisi interaktif bir yapıya bürünmüştür. Dünya üzerinde milyalarca kullanıcıya ulaşan sosyal medya siteleri ile insanlar tüm düşüncelerini ve görüşlerini rahatça ifade edebildikleri sanal bir ortam oluşturmuşlardır. Sosyal medyayı kullanan tüketiciler, yaptıkları paylaşımlar ile diğer kullanıcıları ve işletmeleri etkilemektedirler ve etkilenmektedirler. Bu durum ürün ve hizmetler konusunda daha fazla bilgi sahibi olunmasını sağlarken, aynı zaman satın alma kararlarını da etkilemektedir. Satın alma sonrası, tüketiciler bir ürün ve hizmet ile ilgili düşüncelerini ve yorumlarını sosyal medya araçlarından paylaşmaktadırlar. Ürünün beklentilerini karşılayıp karşılamadığını, kullanım tecrübelerinin nasıl olduğunu, pozitif ve negatif yönleriyle yorumlayan tüketiciler diğer tüketiciler için ürün hakkında bilgi kaynağı olurken, işletmelere de olumlu ve ya olumsuz bir değer yaratmaktadırlar. Bu çalışma sosyal medyanın satın alma öncesi ve sonrası etkilerini tespit etmek üzere yapılan alan çalışmasıdır. Çalışma, Türkiye'de 7 ilde devlet üniversitelerinin İİBF hazırlık,1.,2.,3.,4. sınıf üniversite öğrencilerini kapsamaktadır.çalışmanın yapılması için gerekli veriler, sosyal medya kullanan öğrencilere anket uygulaması yapılarak elde edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesi SPSS22 Paket programı ile yapılmıştır. Satın alma öncesi ve sonrasında sosyal medyanın etkisini belirlemeye yönelik yürütülen alan çalışmasının bulguları; kullanıcıların sosyal ağları aktif kullandıkları, internetten alışveriş yaptıkları, satın alma öncesi ve sonrası sosyal medya sitelerine yapılan yorumlardan etkilendikleri, satın alma sonrası memnuniyet durumlarını hem sosyal medya sitelerinde hem de işletmelerin internet sitelerinde paylaştıkları yönündedir.

In the 1970 s the internet which has very few users and limited use, has begun to be used by more people in a wider area since 1990. In the 2000 s, social media became functional. Whit the spread of the internet, web sites and portals, the number of social media users has also increased day by day. Developments in social media facilitated access to information, this situation has increased the interaction between businesses and consumers. Thus transforming the business- consumer relationship into an interactive structure. People with social media sites reaching billons of users around the world, have created a virtual environment in which they can express all their thoughts and opinions freely. Consumers who use social media influence and are influenced by their share of other users end businesses. This situation provides mora information about products and services, while at the same time influencing purchasing decisions. After the purchase, consumers share their thoughts and comments on a product and service from social media tools. It is a source of information about the product for consumers who interpret the product's expectations in terms of positive and negative aspects of how their usage experience meets them, while creating a positive or negative value for their business. This study is a study of social media to determine the effects of pre-and post-purchase. Study covers İİBF, preparation and 1,2,3,4th grade students of state universities in 7 provinces in Turkey. The data required for the study were obtained by conducting a questionnaire to students using social media. Evaluation of the data was done whit SPSS 22 package program. The findings of the field study to determine the effect of social media before and after the purchase; indicate that users use social networks actively , shop online and users are affected by the comments made on yhe social media sites before and after the purchase and share their post-purchase satisfaction status on both the social media sites and the internet sites of the enterprises.
Social media on consumer behavior role: State universities in different regions example
Keywords: İşletme