Bıldırcınlarda kesim ve karkas özelliklerine cinsiyetin etkileri - Metin, Mahiye Özçelik; Poyraz, Öznur; Akıncı, Zehra (My University, 1998)
Bu araştırmada, Türkiye'de et üretimi amacıyla yetiştirilen bıldırcınlarda 5 haftalık beside canlı ağırlık ve karkas özelliklerine cinsiyetin etkisi incelenmiştir. Araştırmanın hayvan materyalini 200 adet bıldırcın civcivi oluşturmuştur. Kesim ağırlığı erkeklerde 111.38 g, dişilerde 111.55 g'dır. Sıcak ve soğuk karkas ağırlıkları ile sıcak ve soğuk karkas randımanları erkeklerde sırasıyla; 73.29, 68.22 g ve %65.64, 61.15; dişilerde ise aynı sırayla; 73.22, 68.18 g ve %65.37, 61.10'dur. Karkastaki toplam et miktarı erkek ve dişilerde sırasıyla 56.90 ve 56.35 g bulunmuştur. Karkas parçalarının ağırlıkları ve bu parçalardaki et miktarları yönünden; but ve kanat bölümleri için dişi grubunda, göğüs ve boyun+sırt bölümleri için erkek grubunda yüksek değerler elde edilmiştir. Karkastaki toplam kemik ile karkas parçalarındaki kemik miktarları(göğüs kemikleri hariç) erkek grubunda daha yüksek iken, yenebilir iç organ ağırlıkları ve soğuk karkasa oranları dişi grubunda daha yüksek bulunmuştur. Çalışmada incelenen bütün özellikler yönünden cinsiyetler arasındaki farklar istatistiksel olarak önemsizdir.
Keywords: Cinsiyet farklılıkları; canlı ağırlık; bıldırcın; et; kemik; karkas özellikleri; karkas ağırlığı; sakatat