GTA YÖNTEMİ KULLANILARAK AISI 304 ÇELİK YÜZEYİNİN FETİ, FEB, FEW KATKILI STELLİTE 6 İLE ALAŞIMLANDIRILMASI - KARATAŞ, MAHMUT (Fırat Üniveristesi, 2011)
Yüzey kaplama işlemlerinden biriside sert yüzey kaplama işlemidir. Sert yüzey kaplamaişlemi genellikle abrasyon, erozyon, darbe, oksidaston, kavitasyon vb. sebeplerle malzemelerde meydana gelen aşınma kaybını azaltmak için uygulanır. Aynı zamanda aşınmış malzemelerin kullanım ömürlerini uzatmak ve yeniden ekonomiye kazandırmak için de kullanılır. Co esaslı süper alaşımlı malzemeler bu işlem için uygun malzemelerdir.Bu alaşımda AISI 304 paslanmaz çeliği ana malzemenin yüzeyi Stellite-6 + FeTi, FeB, FeW, FeMo alaşımlı malzemeler ile GTA kaynak yöntemi ile kaplanmıştır. Kaplama işlemi tek kat olarak yapılmıştır. Kaplama işleminden önce ana ve kaplama malzemelerinin kimyasal analizleriyapılmış. Yapılan bu kaplamalardan uygun şekilde hazırlanan numuneler metalografik incelemelere hazır hale getirilmiş ve incelenmiştir. Kaplanan tabaka ve geçiş bölgesi mikroyapı, mikro ve makrosertlik, SEM ve X-RD analizleri ile incelenmiştir. Gerçekleştirilen kaplamalar sertlik ve mikroyapı yönünden incelenmiş, bu incelemeler sonucunda yapılan alaşımlamaların etkileri belirlenmiştir.

In this study AISI 304 stainless steel were coated with stellite 6 + FeTİ, FeB, FeW, FeMo superalloys hardfacing materials by using tungsten inert gas welding (GTA) techniques. One layer of a cobalt base alloy was hardfaced on to the steel plates. Appropriate samples were taken from the hardfaced materials and then the structures of samples were investigated experimentally. Hardfaced samples were investigated by optical microscopy, scanning electron microscopy (SEM), EDS, X-ray analyses (XRD), microhardness and macrohardness measurements. It was seen that the microstructures and the microhardness of the deposited layer sand the main materials were affected from the coating process.
Surface modification with Stellite 6 + FeTi, FeB, FeW, FeMo addition of AISI 304 steel by using GTA process
Keywords: Teknik Eğitim; Metalurji Mühendisliği