Çocukluk Çağı Travmalarında Mortalite Belirleyicileri - Çolakoğlu, Yunus; Bakal, Unal; Saraç, Mehmet; Tartar, Tugay; Akkuş, Tarık; Kazez, Ahmet (My University, 2021)
Amaç: Çocukluk yaş grubunda ölümlerin en sık nedenleri arasında yer alan travmalarınbölgemizdeki genel özellikleri ve mortaliteyi etkileyen yönlerinin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışma için etik kurul onayı alındı. Üçüncü basamak bir üniversite hastanesiçocuk cerrahisi kliniğinde 10 yıl boyunca travma nedeni ile takip ve tedavileri yapılan hastalarınbilgileri değerlendirildi. Travmalı çocuk hastalar eksitus olanlar (Grup 1) ve yaşayanlar (Grup 2)olarak ikiye ayrıldı. Hastaların yaş, cinsiyet, ağırlık, yaralanma bölgesi ve organları, kan basıncı,nabız, endotrakeal entübasyon, resusitasyon, kan transfüzyonu, hemogram ve travma şekliincelendi.Bulgular: Çalışmada 410 çocuk travma olgusuna ait veriler incelendi. Yaş, ağırlık, batınyaralanması ile mortalite arasında anlamlı ilişki saptanmadı (P>0.05). Buna karşılık kan basıncı,nabız, hemoglobin ve aspartat aminotransferaz/alanin aminotransferaz düzeyleri, endotrakealentübasyon, resusitasyon, kan transfüzyonu ve künt travma ile mortalite arasında anlamlı ilişkisaptandı (P<0.05). Sonuç: Çocukluk çağı travmaları en fazla karayollarında meydana gelmektedir. Fizyolojik vebiyokimyasal bazı parametreler mortalite belirleyicisi olarak anlamlı bulunmuştur. Bu parametrelerintravma sonrası yakın takibi ve erken düzeltici yaklaşımlar mortalitenin önüne geçmek içinönerilmelidir.
Keywords: Patoloji; Acil Tıp; Pediatri