İNSEKTİSİDLERİN ELMA (MALUS SYLESTRİS MİLLER CV, GOLDEN) POLENLERİ ÜZERİNE ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI - ÇAMBAY, ZAFER (Fırat Üniveristesi, 2002)
Artan nüfusun ve bu nüfusun beslenmesi bugün dünyanın karşılaştığı en önemli sorunlardan birisidir. Ekonomik ve tarımsal üretim yapmak ve sürekli bu artan insan nüfusunu beslemek için birim alanda daha kaliteli ve daha fazla miktarda ürün alınması gerekmektedir. Bunun için üretimde genel olarak pestisidlerin bir grubu olan insektisidlerin kullanılması zorunlu hale gelmiştir. Çalışma, böcek öldürücü olarak bilinen supracide, sumusudine, gusathion ve lebaycide insektisidlerinin değişik konsantrasyonları kültür ortamındaki elma {Mains sylvestris Miller ev, Golden )polenlerine uygulandı. Böylece elma poleninin çimlenmesi ve polen tüpü uzaması üzerindeki etkileri araştırıldı. Çalışma sonucunda her dört çeşit insektisidin de yüksek konsantrasyonlannda polen tüpünün uzamasını ve polen çimlenmesini olumsuz yönde etkilediği görüldü. Fakat konsantrasyonların seyreltilerek yapılan uygulamada bu olumsuz etkinin azaldığı ve polen tüpü uzaması ve çimlenme % sinde artış olduğu saptandı. Kullanılan insektisidlerin polenler üzerindeki etkilerinde anlamlı farklılıklar gözlenmedi ancak % 12.5 konsantrasyondaki sumusudin insektisidinin % 25 konsantrasyondaki supracide insektisidinin uygulanması ile polen çimlenmesinde ve polen tüpünün uzamasında anlamlı bir artış olduğu gözlendi bununla beraber sumusudine, lebaycide ve gusathion'un % 3.125 supracide'in ise % 6.25 konsantrasyonda elma polenleri üzerinde etki etmediği saptandı. Böylece bu değerler ve sonuçların tarımla uğraşanlar çiftçiler, ziraat mühendisleri ve bu konuyla ilgili çalışma yapanlara yol gösterici bir kaynak olduğu önerilebilir. Anahatar Kelimeler: İnsectisid,polen,supracid,lebaycid,gusathion,sumusudin
Effects of some insecticidies in apple (Malus sylestris miller cv, golden) pollen
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Biyoloji; Biology