Tigesiklinin e. coli ve klebsiella spp. suşlarına karşı invitro etkinliğinin araştırılması - Doğantekin, Esin; Doğantekin, Akif; Aşçı, Zülal Toraman (My University, 2013)
Günümüzde gram negatif basillere bağlı enfeksiyonların tedavisinde kullanılan antimikrobiyal ajanlara karşı giderek artan direnç tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir sağlık sorunu haline gelmiştir. Bu durum yeni antimikrobiyallerin geliştirilmesini gerektirmektedir. Tigesiklin yeni geliştirilen antimikrobiyal ajanlardan biridir. Glisilsiklin grubu ilaçların ilk üyesidir. Amaç: Bu çalışmada, Fırat Üniveristesi Hastanesi Mikrobiyoloji Laboratuvarında çeşitli klinik örneklerden izole edilen25 Escherichia coli, 25 Klebsiella spp., olmak üzere 50 Gram negatif basilin tigesiklin duyarlılığının araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu suşların antibiyotik duyarlılıkları disk difüzyon yöntemiyle belirlenirken, tigesiklin duyarlılığı ise broth mikrodilusyon yöntemi ile test edilmiştir. Bulgular: Test edilen Escherichia coli ve Klebsiella spp. suşlarının %100ü tigesikline duyarlı olarak bulunmuştur. Tartışma: Çalışmamızın sonunda tigesiklinin E.coli ve Klebsiella suşlarına karşı invitro etkinliğinin diğer beta laktamlar, aminoglikozidler ve florokinolonlardan daha fazla olduğu tespit edilmiştir.
Keywords: Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Mikrobiyoloji; Biyoteknoloji ve Uygulamalı Mikrobiyoloji