GÜNCEL DIŞ TİCARET PERFORMANSI ÇERÇEVESİNDE ELAZIĞ’IN GELECEK VİZYONUNA İLİŞKİN SAPTAMALAR - Yördem, Aslıhan (Fırat University, 2024)
Son yüzyılda dengeli ve kaliteli bir ekonomik büyümeyi elde etmekte mal ve hizmetlerin dış ticareti, diğer bir ifade ile net ihracatı, ülkeler için giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Bu, ülkeler için geçerli olduğu gibi şehirler için de anlam ve önem taşımaktadır. Bu çalışmada, pek çoğunun potansiyelinin henüz yeterli seviyede gün ışığına çıkarılmadığı zengin kültürel hikâyesi, eşsiz yer altı kaynakları, verimli tarım alanları, yenilenebilir enerji ve su kaynakları, coğrafi konum avantajları ve genç iş gücü yapısı ile Türkiye’nin doğu ili Elazığ’ın güncel dış ticaret profiline odaklanmak aracılığıyla geçmişten günümüze ilin dış ticaret gelişimi ele alınmıştır. Küresel ve ulusal düzeydeki gelişmeler, riskler ve trendler mevcut dış ticaret yaklaşımına ve yapısına etki ederken, bu çalışma değişen koşullardan haberli bir büyüme vizyonuna duyulan ihtiyaç düşüncesiyle ilerlemektedir. İhracatçı firmalar ile yapılan görüşmelerden ortaya çıkan bulguların da rehberliğinde ele alınan çalışmanın çözüm arayışı devam eden hususlara ve ilin ihracata ilişkin gelecek vizyonunun belirlenmesine ışık tutacağı düşünülmektedir.
Keywords: Urban Economics; Şehir Ekonomisi ( Kent Ekonomisi)