Gilaburu (Viburnum opulus L.) Meyvesindeki A, E Vitamini, Beta- Karoten, Likopen, Redükte ve Okside Glutatyon Miktarlarının Araştırılması - Boyacı, Hayriye; Çöteli, Ebru; Karatas, Fikret (My University, 2016)
Bu çalışmada, Gilaburu (Viburnum opulus L.) meyvelerinin A, E vitamini, beta-karoten, likopen, redükte ve okside glutatyon miktarları Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (HPLC) ile belirlendi. Kayserinin Bünyan, Develi ve Melikgazi ilçelerinde yetişen aynı cins gilaburu meyvelerinin A, E vitamini, beta-karoten, likopen, redükte ve okside glutatyon miktarları sırasıyla 0.10±0.01 - 0.24±0.03 µg/g; 0.96±0.12 - 14.38±1.58 µg/g; 3.27±0.23 - 6.52±0.70 µg/g; 2.89±0.30 - 10.95±1.10 µg/g; 206.78±13.24 - 334.75±16.81 µg/g ve 19.16±1.57 - 23.40±3.38 µg/g arasında değiştiği gözlendi. Sağlıklı bir diyet için beta-karoten, likopen ve GSH olmasına rağmen GSSG seviyesinin yüksek olması istenmeyen bir durumdur. Bu durumda, bulgularına göre, beslenme bakımından Viburnum opulus L.'nin en yararlı meyveleri Melikgazi, Develi ve Bünyan bölgeleri şeklinde sıralanabilir.
Keywords: Biyoloji; Beslenme ve Diyetetik; Kimya; Tıbbi; Zooloji