Ebû Hayyân el-Endelüsî’nin Tefsirinde Kur'an Fasılalarına Belagat ve Tefsir Işığında Analitik Bir Bakış - Bulut, Rıdvan (Fırat Üniversitesi, 2025)
Bu araştırma, Ebû Hayyân'ın "el- Bahru'l-Muhît" adlı tefsirindeki Kur'an-ı Kerim’e özgü fasıla olgusunu ele almış, fasılalar Kur’an’ın mucizevi bir yönünü aksettirdiği için Ebû Hayyân’nın bu olguya yaklaşımını ve bakışını incelemiştir. Fasıla olgusu, Kur'an'ın icazını, belagat, fesahat ve beyanını zirvede tutması hasebiyle ve Kur'an-ı Kerim'in manalarını tamamlaması gibi özellikleri nedeniyle, âlimler özellikle müfessirler bu konuya büyük önem vermişlerdir. Ebû Hayyân’ın bu konuya yaklaşımı ise, eserinde tefsirciler tarafından genel kabul görmüş metotla ayetleri ele alması; önce ayetleri ayetlerle tefsir etmesi, hadislerle desteklemesi, Arap şiirinden ve belagat metinlerden örnekler vermesi, kendinden önceki âlim ve müfessirlerin konuyla alakalı görüşlerini zikretmesi, kendine has görüşünü açıklaması, müellifi diğer müfessirlerden farklı kılmıştır. Âyet fasıllarını çokça zikretmesi ve kıraatlerle bağlantısına değinmesi Arap dilindeki benzer kullanımlarla alakalı çokça örnekler getirmesi, fasıla olgusunu sistemli bir şekilde ele alıp işlemesi eseri daha da kıymetli yapmıştır. Kur'an'daki fasıla kavramı, açıklama görevi görmesi ve ayetler arasındaki uyum, insicam ve bağlantının en büyük delili olması nedeniyle ayetteki temel öğelerden biridir. Başta nasih mensuh, muhkem müteşabih, münâsebâtü’l-âyât ve’s-süver ve ayet fasılları olmak üzere bazı Ulûmu’l-Kur’ân konularında müellifin kendine özgü birtakım kabullerinin olması ve ayetleri bu çerçevede tefsir etmesi onu diğer müfessirlerden ayıran bir özelliktir. Kur’an fasılaları şiirdeki kafiye veya düzyazıdaki seci gibi, bir ayetin son cümlesi veya kelimesidir. Bununla birlikte, fasıla kavramı, şiirdeki kafiye veya düzyazıdaki seciden farklıdır; çünkü kafiye ve seci, konuşmayı tamamlamak veya dinleyicilerde hoş bir etki bırakmak için konuşmaya estetik bir sözel nitelik katarken fasıla, konuşmanın özüdür ve tamamen bağlamla bağlantılıdır. Kendinden önceki cümleleri açıklığa kavuşturup tamamlayarak konuşmayı daha anlamlı hale getirir. Aynı zamanda konuşmayı kendinden önceki ve sonraki ayetlerle bağlantılı hale getiren Kur'an-ı Kerim'in eşsiz tarzlarından biridir. Kur'an'daki fasılaların en belirgin özelliği, Kur'an ayetleri arasındaki benzersiz uyum ve ahenk arasındaki tutarlılığı sağlamasıdır. Fasıla aynı zamanda bir yorum, tasdik, teşvik veya açıklama işlevi görürken bununla beraber Yüce Allah'ın sözlerinin mucizevi doğasının yönlerinden birini de aksettirmektedir. Kur'an'daki fasılalar, dilsel özellikleri nedeniyle âlimlerin, özellikle de Kur'an'la ilgilenenlerin dikkatlerini celp etmiştir. Âlimler, Kur'an ayetlerinin anlaşılmasını kolaylaştırmak için fasılalar ile ilgili olguları doğru bir şekilde anlamaya ve anlamlarını açıklamaya odaklanmışlardır. Bu odaklanma Ebu Hayyan’ın tefsirinde açıkça görülmektedir. Bu çalışma ile Ebu Hayyan'ın tefsirinde çeşitli ilimleri bir araya getirdiği, onun bu eserde geniş ilmî vukufiyete haiz olduğuna işaret ettiği anlaşılmaktadır. Çalışma aynı zamanda Ebu Hayyan için fasılaların önemini ve onun tefsirindeki yerini de ortaya koymaktadır. Ebu Hayyan, tefsirinde öncelikle fasılalara ilişkin farklılıklarını ele alır, sonra kendi görüşünü beyan eder ve bu farklılıkların nedenini açıklar. Onun pek çok faydalı ve değerli tartışmayı derleyip eserinde bir araya getirmesi tefsirini değerli bilgilerle dolu zengin bir kaynak haline getirmiştir. Bu vasıfları onun "el-Bahru'l-Muhît "ini tefsir açısından kapsamlı ve pek çok faydayla dolu kılmaktadır; çünkü kendisi fasılaları yüce ayetleri tamamlamak ve onlardan öncekileri açıklamak olarak değerlendirmektedir. Ona göre fasılalar tefsirde yorum farklılıklarının nedenlerinden biridir. Bu araştırmamızda fasıla olgusuyla ilintili konulara değinilmiş, Kur'an'daki fasılaların karakteristik özellikleri ilgili başlıklarda ele alınmıştır. Giriş bölümünde fasılanın kısaca tanımı yapılmış, fasıla ilminin diğer ilimlerle olan ilişkisi ele alınmıştır. Birinci bölümde Kur'an ayetlerindeki tekrarlar ele alınmış, fasılanın ayet tekrarları ile bağlantısı incelenmiştir. İkincü bölümde ayetlerdeki hazf olgusu ve fasılalarla bağlantısı işlenmiştir. Üçüncü bölümde ihlal olgusu ve fasıla ile alakası ele alınmış, dördüncü bölümde rabt konusu, beşinci bölümde ise istibdal olgusu ve fasıla ile bağlantıları ele alınmıştır. Makale konuyu tamamlayan bir hatime ile tamamlanmıştır. Hazf, rabt, ihlal gibi her bir olgunun, Ebû Hayyân'ın tefsirinde değindiği fasılaların ilgili başlıkları altında ele alınıp incelenmesi, elbetteki müellifin eserinde yer alan ayrımları incelemek için gerekli bir adımdı. Ebû Hayyân 'ın tefsirinde yer alan fasılalar arasındaki ayrımlar tespit edilmiş ve bunlar uygun anlamsal sınırlar dâhilinde sınıflandırılıp, Kur'an’daki önemine dair açıklamalara değinilmiştir.

This research delves into the phenomenon of Quranic pauses in Abu Hayyan's commentary, 'Al-Bahr al-Muhit Fi Al Tafsir.' It highlights his interest in this phenomenon, considering that Quranic pauses represent a facet of the Quran's miraculous nature and have been a subject of scholarly attention due to their profound implications for understanding the Quran's eloquence and clarity. These pauses, according to Abu Hayyan, serve to complement the meanings conveyed in the Quranic text.The research explores Abu Hayyan's focus on Quranic pauses, attributing it to his adherence to a sound methodology in interpretation that has been widely accepted among exegetes.This methodology involves, firstly, interpreting a verse in light of other verses, followed by corroboration with hadiths, Arabic poetry, and rhetorical texts. Subsequently, he presents the views of previous scholars and exegetes on Quranic pauses before offering his own insights. This approach sets Abu Hayyan apart from other commentators. The frequency with which he mentions Quranic pauses, their connection to Quranic sciences, and his unique perspectives on these pauses solidify his scholarly standing in this field. A distinctive feature of Abu Hayyan's commentary is his acceptance of certain issues in Quranic sciences, such as abrogation, the classification of verses, disconnected letters, and the contextual relevance of verses. Notably, he considers pauses as fundamental to understanding verses and interprets them within this framework. Abu Hayyan's methodology significantly enhances the value of his commentary. Furthermore, this research examines the underlying reasons behind the phenomenon of Quranic pauses and delineates their characteristic features. It includes an introduction and a preliminary section defining pauses, followed by a discussion of their purposes and the general concept of Quranic pauses. The study then explores the relationship between the science of pauses and other disciplines, followed by an examination of phenomena related to Quranic pauses, such as repetition, reference, deletion, connection, and substitution. Each phenomenon is analyzed with examples from Abu Hayyan's commentary.Naturally, a systematic study of the pauses found in Abu Hayyan's commentary was crucial. Through this analysis, the researcher was able to identify and categorize these pauses based on their semantic contexts. The research delves into the meanings and contextual implications of Quranic pauses, as well as Abu Hayyan's interpretations of these pauses within the Quranic text. The study concludes with a series of findings.
Qur'anic Pauses in Abi Hayyan's Andalusian Tafsir: An analytical View in the light of Rhetoric and Tafsir
Keywords: Tafsir; Tefsir