KRONİK NİTRİK OKSİT SENTAZ İNHİBİSYONU OLUŞTURULAN SIÇANLARDA MELATONİNİN KAN BASINCI VE MİYOKARDİYAL İSKEMİ-REPERFÜZYONA BAĞLI İNFARKT ALANINA ETKİLERİ - DENİZ (GÜNDÜZ), ESRA (Fırat Üniveristesi, 2005)
Nitrik oksit sentezinin ya da biyoyararlanımının azalması vazokonstriksiyona,periferik damar direncinin artmasına ve hipertansiyona neden olabilir. Hipertansiyon,ateroskleroz ve endotelyal disfonksiyon kardiyovasküler mortalite ve morbiditeyi artıran enönemli risk faktörleri arasındadır ve hipertansiyon miyokard infarktüsünün prognozunu dahada kötüleştirebilir.Melatonin güçlü bir serbest radikal yakalayıcıdır, antioksidan etkilidir ve hücre içiaşırı kalsiyum yükünü azaltabilir. Ayrıca melatonin sempatik sinir fonksiyonunubaskılayabilir ve katekolamin salınımını azaltabilir böylece antihipertansif etki gösterebilir.Melatoninin miyokardiyal iskemi-reperfüzyon hasarında koruyuculuğunu gösteren bir çokçalışma vardır.Bu çalışmada NÏ‰-Nitro-L-arginine methyl ester (L-NAME) ile kronik nitrik oksitsentaz (NOS) inhibisyonu oluşturulan sıçanlarda ekzojen olarak uygulanan melatoninin kanbasıncı ve miyokardiyal iskemi-reperfüzyona bağlı infarkt alanına etkilerinin incelenmesiamaçlandı. Deney hayvanları kontrol, L-NAME (15 gün, 40 mg/kg, i.p.) ve L-NAME+Melatonin (L-NAME uygulamasının son 5 günü, 10 mg/kg, i.p.) olmak üzere 3 grubaayrıldı. Sıçanlarda kardiyak hasar oluşturmak için sol ana koroner artere 30 dakika iskemiyitakiben 120 dakika reperfüzyon yapıldı. Deney boyunca kan basıncı ve EKG değişikliklerikaydedildi.L-NAME uygulaması kan basıncını kontrol grubuna göre anlamlı olarak artırırken,melatonin uygulaması kan basıncını anlamlı azalttı. nfarkt alanı L-NAME grubunda kontrolgrubundan daha büyüktü, fakat melatonin uygulaması infarkt alanını L-NAME grubuna göreanlamlı olarak azalttı. L-NAME grubunda iskemi-reperfüzyona bağlı ölüm oranlarındaki artış,melatonin uygulaması ile azalma eğiliminde olmakla birlikte, istatistiksel olarak anlamlıdeğildi.Bu çalışma, bizim bilgilerimize göre, L-NAME ile NOS inhibisyonu oluşturulansıçanlarda melatoninin kan basıncı ve iskemi-reperfüzyon hasarındaki etkinliğini gösteren ilkçalışmadır ve sonuçlar melatoninin hipertansif bireylerde de miyokardiyal iskemi-reperfüzyonhasarının önlenmesinde etkili olabileceğini düşündürmektedir.Anahtar kelimeler: L-NAME, melatonin, kan basıncı, iskemi-reperfüzyon, infarkt alanı, kalp

Reduced nitric oxide synthesis or bioavailability would lead to vasoconstriction,increased peripheral vascular resistance and may cause to hypertension. Hypertension,atherosclerosis and endothelial dysfunction are the major risk factors increasing morbidity andmortality of cardiovascular origin and worsen the prognosis of myocardial infarction.Melatonin is a potent free radical scavenger, has antioxidant effect and may decreasethe intracellular calcium overload. Furthermore, melatonin can suppress sympathetic nervefunction and decrease catecholamine release so it can exhibit antihypertensive effect. Thereare many studies associated with the protective effects of melatonin on myocardial ischemia-reperfusion injury.This study was designed to investigate the effects of exogenous administration ofmelatonin on blood pressure and ischemia-reperfusion-induced infarct size in chronic nitricoxide synthase (NOS) inhibition with NÏ‰-Nitro-L-arginine methyl ester (L-NAME) in rats.The experimental animals were divided into three groups: control, L-NAME (40mg/kg for 15days) and L-NAME+Melatonin (10 mg/kg for last 5 days, i.p.) groups. To produce cardiacdamage the left main coronary artery was occluded for 30 minutes followed by 120 minutesreperfusion in rats. Blood pressure and ECG changes were recorded during experiments.While L-NAME administration significantly increased blood pressure compared withcontrol group, melatonin administration significantly reduced blood pressure. Infarct size inL-NAME group was higher than control group but melatonin treatment significantlyattenuated the infarct size compared with L-NAME group. While the death ratio resulted frommyocardial ischemia-reperfusion increased in L-NAME group, melatonin administrationdecreased but this changes was not statistically significant.According to our knowledges, this study which was demonstrated the activity ofmelatonin treatment on the ischemia-reperfusion injury in chronic NOS inhibition by L-NAME in rats is the first study and the results have been suggested that melatonin may bealso effective to prevent reduce ischemia-reperfusion injury in hypertensive individuals.Keywords: L-NAME, melatonin, blood pressure, ischemia-reperfusion, infarct size, heart
The effect of melatonin on blood pressure and myocardial ischemia-reperfusion induced infarct size in chronic nitric oxide synthase inhibited rats
Keywords: Eczacılık ve Farmakoloji; Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları; Kardiyoloji