Orşiektomize ratlarda melatoninin prostat dokusuna etkileri - Semerciöz, Atilla; Şenol, F. Ahmet; Onur, Rahmi; Orhan, İrfan; Yüzgeç, Veysel (My University, 2003)
Melatonin pineal bezden salgılanan ve çeşitli organ sistemlerde etkin olan bir hormondur. İnsan prostat hiperplazisi etiyolojisinde androjen-östrojen imbalansı gibi çeşitli etiyolojik faktörler yanında melalonininde etkin olabileceği bildirilmektedir. Özellikle insan prostat dokusunun spesifik melatonin bağlanma bölgeleri içerdiği ve bunun da benin prostat dokusunun glandüler epitelyumunda lokalize olarak mikrozomal fraksiyon ile ilişkili olduğunun saptanması, melatoninin çeşitli mekanizmalarla benin prostat hiperplazisi (BPH) etiyopatogenezinde etkin rol oynayabileceğini gündeme getirmiştir.Prostatın melatonine duyarlılığını değerlendirmek için bilateral orşiektomi yapılan ve prostat glandı ağırlığında değişikliklerin oluşması için yedi gün bekletilen toplam 40 Wister-Albino cinsi rat dört grup halinde randomize edildi. Grup l : Sadece orşiektomi uygulanan kontrol grubu, Grup 2: Orşiektomi uygulanıp ;7 günlük bekleme periyodu sonrası sağ arka bacaklarında muskulus bisepsfemoris semitendineus ve muskulus glutens maksimus kaslarına 4 gün süreyle 5 mg/kg dozunda melatoninin uygulanan grup, Grup 3: Orşiektomi uygulanıp 7 günlük bekleme periyodu sonrası karın cildine subkutan olarak 4 gün süreyle l mg/ kg dozunda testosteron propionat uygulanan grup Grup 4: Orşiektomi uygulanıp 7 günlük bekleme periyodu sonrası sağ arka bacaklarında muskulus bisepsfemoris semitendineus ve muskulus glutens maksimus kaslarına 4 güıiıSüreyle 5 mg/kg dozunda melatoninin uygulanan ve karın cildine subkutan olarak 4 gün süreyle l mg/kg dozunda testosteron propionat uygulanan grup. Tüm gruplardaki ratların prostat, veziküla seminalis ağırlıkları ve prostat melatonin, j5-hidroksimelatonin, seratonin düzeyleri değerlendirildi. Sadece melatonin uygulanan grup;2'deki ratların prostat ve veziküla seminalis ağırlıkları, sadece testosteron uygulanan grup 3'teki ratlarda anlamlı olarak daha düşük saptandı. Hiçbir grupta prostatta melatoninin tespit edilmemesine rağmen, 6-hidroksimelatonin düzeyi grup 2'de grup 3'e göre anlamlı olarak yüksek saptandı. Seratonin düzeyleri açısından grup 4'teki değerler grup 2'den anlarrj.li olarak yüksek idi. Melatoninin prostat üzerine olası etkisi, aktif bir inetaboliti olan 6-hidroksimelatonin etkisi ile ve prostatın büyümesini önleyici yönden olmaktadır. Non-invaziv ve yeni medikal tedavi alternatiflerinin halen araştırma konusu olduğu BPH'da, medikal tedavi seçenekleri içerisinde melatonin, yeni bir model olarak araştırılması gereken bir hormondur.
Keywords: Modeller; teorik; Sıçan; Wistar; Modeller; hayvan; Melatonin; 6-hidroksimelatonin; Orşiektomi; Prostat