DEĞİŞİK GEOMETRİLİ SICAK CİSİMLERE ÇARPAN JETİN İKİ BOYUTLU ETÜDÜ - ÇELİK, NEVİN (Fırat Üniveristesi, 2000)
YÜKSEK LİSANS TEZİ DEĞİŞİK GEOMETRİLİ SICAK CİSİMLERE ÇARPAN JETİN İKİ BOYUTLU ETÜDÜ Nevin ÇELİK Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Mühendisliği Anabilim Dalı 2000, Sayfa:45 Birçok araştırmacı iki boyutlu çarpan hava jetlerini deneysel ve teorik olarak incelemişlerdir. Son yıllarda özellikle elektronik sistemlerin ve endüstri ürünlerinin artan soğutma ihtiyaçlarından dolayı çarpan jetler konusu önemli hale gelmiştir. Yüzeye normal çarptırılarak yüksek ısı transferi sağlanan jetler, endüstride yoğun olarak kağıt ve tekstil ürünlerinin kurutulması, cam levha temperlenmesi, metallerin ısı işlemleri, türbin kanatları ve elektronik bileşenlerin soğutulması, VTOL (Harrier) uçak dizaynı ve fotoğraf filmlerinin ısıl banyosunda kullanılır. Bu çalışmada hava jeti 3x30 cm2 dikdörtgen kesitli ağızdan sağlanmıştır. Çarpan jetin önüne farklı açılarda yerleştirilmiş bir levhaya etkiyen ısı transfer katsayıları bulunmuştur. Dikdörtgen şekilli bir küt cisim jet akımı önüne konularak aynı yöntem, ısı transfer katsayılarını bulmak üzere uygulanmıştır. Ayrıca levhaya ve küt cisme etkiyen sürükleme katsayıları hesaplanmıştır. Anahtar Kelimeler: Jetler, çarpan jet, hava jetleri.

IV ABSTRACT Master Thesis TWO-DIMENSIONAL ANALYSIS OF AN IMPINGING JET TO VARIOUS GEOMETRICAL SHAPED HOT BODIES Nevin ÇELİK Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Engineering 2000, Page:45 Many researchers have investigated two dimensional impinging air jets, experimentally and theoretically. Recently, the subject of impinging jets became very important due to the increasing cooling requirement of electronic devices and other industrial products. The jets impinging normally to the surfaces, which provides high heat transfer rates, are widely used in industry as drying of paper and textile products, annealing glass plates, heat treatment of metals, cooling of turbine blades and electronic components, design of VTOL(Harrier) planes and heat treatment of photograph films. In this work, an air jet has been obtained through a 3x30 cm2 slot. The heat transfer coefficients over a plate positioned to the impinging jet with several angles have been found. A rectangular bluff body has been settled into the jet flow and the same procedure has been applied in order to get the heat transfer coefficients on the surfaces of the body. Drag coefficients for plates and bluff body have also been calculated. Key Words: Jets, impingement of jet, air jets.
Two-dimensional analysis of an impinging jet to various geometrical shaped hot bodies
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Makine Mühendisliği; Mechanical Engineering