4-FENİL-5-(TİYOFEN-2-İL)-2,4-DİHİDRO-3H-1,2,4-TRİAZOL-3-TİYON' NUN DENEYSEL VE TEORİK KARAKTERİZASYONU - YILDIRIM, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2023)
Bu çalışmamız deneysel karekterizasyon ve teorik karekterizasyon olmak üzere iki aşamada gerçekleştirilmiştir. Çalışmamızın ilk aşamasında sentez aşamasındaki '4-fenil-5-(tiyofen-2-il)-2,4-dihidro-3H-1,2,4-triazol-3-tiyon molekülünün saflığı ince tabaka kromotografisi ile test edilmiş ve elementel analizi yapılmıştır, IR, 1H-NMR ve 13C-NMR spektrumları kaydedilmiş ve bazı fiziksel parametreleri tayin edilmiştir. Çalışmamızın ikinci aşamasında 4-fenil-5-(tiyofen-2-il)-2,4-dihidro-3H-1,2,4-triazol-3-tiyon molekülünün konformasyon analizi yapılarak kararlı konformerleri saptanmıştır. Molekülün her bir kararlı konformerlerinin titreşim spektrumları, 1H ve 13C NMR kimyasal kayma değerleri ve geometrik parametreleri hesaplanarak deneysel veriler ile karşılaştırılmıştır. Ayrıca sentezlenen bu bileşiğin moleküler elektrostatik potansiyel haritası (MEP), moleküler orbitallerinin enerji düzeyleri (HOMO-LUMO) ve bazı termodinamik verileri hesaplanmıştır. Serbest haldeki 4-fenil-5-(tiyofen-2-il)-2,4-dihidro-3H-1,2,4-triazol-3-tiyon molekülünün en kararlı konformerleri Ab-initio yöntemi içeresindeki Yoğunluk Fonksiyon Teorisi (DFT) ve Hartree-Fock (HF) yöntemi ile aug-cc-pVTZ, baz seti kullanılarak belirlendi. Teorik çalışmalar için Gaussian 09W paket programı ve kişisel bir bilgisayar kullanıldı.

This study was carried out in two stages, experimental characterization and theoretical characterization. In the first stage of our study, the purity of the 4-phenyl-5-(thiophen-2-yl)-2,4-dihydro-3H-1,2,4-triazole-3-thion molecule in the synthesis stage was tested by thin layer chromatography and elemental analysis. Also, IR, 1H-NMR and 13C-NMR spectra were recorded and some physical parameters were determined. In the second stage of our study, conformation analysis of 4-phenyl-5-(thiophen-2-yl)-2,4-dihydro-3H-1,2,4-triazol-3-thion molecule was performed and stable conformers were determined. Vibration spectra of each stable conformer of the molecule, 1H and 13C NMR chemical shift values and geometric parameters were calculated and compared with experimental data. In addition, molecular electrostatic potential map (MEP), energy levels of molecular orbitals (HOMO-LUMO) and some thermodynamic data of this synthesized compound were calculated. The most stable conformers of the free 4-phenyl-5-(thiophen-2-yl)-2,4-dihydro-3H-1,2,4-triazol-3-thion molecule Density Function Theory (DFT) within the Ab-initio method and Hartree-Fock (HF) method aug-cc-pVTZ was determined using the base set. Gaussian 09W package program and a personal computer were used for theoretical studies.
Experimental and theoretical characterization of 4-phenyl-5-(thiophen-2-yl)-2,4-dihydro-3h-1,2,4-triazol-3-thion molecule
Keywords: Kimya