KAHVE ISIL DÖNGÜSÜNÜN EKLEMELİ VE EKSİLTMELİ YÖNTEMLER İLE ÜRETİLEN DAİMİ KRON MATERYALLERİNİN MİKROSERTLİĞİ, YÜZEY PÜRÜZLÜLÜĞÜ, YÜZEY ÖZELLİKLERİ VE RENK STABİLİTESİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ - ERSOY, NURGÜL (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bu çalışmanın amacı; CAD/CAM hibrit seramik blokları ile son yıllarda kullanımı artan üç boyutlu (3B) yazıcı reçineleri kullanılarak üretilen daimi restorasyonların, kahve termal siklus uygulaması sonrası renk stabilitesi, yüzey özellikleri, yüzey pürüzlülüğü ve mikrosertlik değerlerinin karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesidir. Çalışmamızda eklemeli üretim yöntemlerinde kullanılan dört farklı kron reçinesi (VarseoSmile TriniQ, C&B MFH, CROWNTEC, Formlabs Permanent resin) ve bir adet CAD/CAM hibrit seramik blok CeraSmart 270 kullanıldı. Eksiltmeli yöntemle üretilen numunelerin üretimi için 3B yazılım programı Blender 4.0 ile 10 mm genişliğinde silindir bilgisayar ortamında tasarlandı. Numunelerin üretimlerini yapmak amacı ile hazırlanan tasarım STL (standard triangle language) formatında dışarıya aktarıldı ve inLab MC X5 frezeleme ünitesinde kazındı. Daha sonra elde edilen silindir hassas kesim cihazı kesildi. Eklemeli yöntemler ile üretilen numuneler için 3B yazılım programı Blender 4.0 ile 10 x 2 mm boyutlarında diskler bilgisayar ortamında tasarlandı. Numunelerin üretimlerini yapmak amacı ile tasarım STL formatında dışarıya aktarıldı. Nextdent C&B reçinesi ve Saremco Crowntec reçinesi üretimi için DLP teknolojisine sahip bir yazıcı olan NextDent 5100 cihazı kullanılmıştır. Bego VarseoSmile Triniq reçinesi üretimi için DLP teknolojisine sahip 3D yazıcısı (Asiga Ultra (50)) kullanıldı. Formlabs Permanent Crown reçinesi Reçinesi üretim için SLA teknolojisine sahip Form 3B yazıcısı kullanıldı. Üreticinin talimatları doğrultusunda numunelerin yıkama ve kürleme işlemleri yapıldı. Hazırlanan örneklerin spektrofotometresi ile renk ölçümleri yapıldı. Profilometre cihazı ve atomik kuvvet mikroskobu (AFM) kullanılarak yüzey pürüzlülüğü ve taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile yüzey özellikleri incelendi. Vickers mikrosertlik test cihazı ile örneklerin mikrosertlik değerleri ölçüldü. Başlangıç ölçüm değerleri kaydedildikten sonra, numunelere termal yaşlandırma işlemi uygulandı. Bu işlem için örnekler, termal siklus cihazına yerleştirildi. Her iki tanka da 177 mL distile su ve 1 yemek kaşığı kahve konsantrasyonunda hazırlanan solüsyon eklendi. Numuneler 5°C ile 55°C arasında, 10.000 döngüye maruz bırakıldı. Yaşlandırma işlemi sonrasında yapılan ilk ölçümler aynı cihazlarda aynı parametreler ile tekrarlandı. Elde edilen ilk ve son değerler karşılaştırılarak istatistiksel olarak değerlendirildi. Çalışmada elde edilen bulgular değerlendirilirken, istatistiksel analizler için IBM SPSS Statistics 22 programı kullanıldı. Parametrelerin normal dağılıma uygunluğu Kolmogorov-Smirnov ve Shapiro Wilks testleri ile değerlendirilmiştir. Parametrelerin gruplar arası karşılaştırmalarında One way ANOVA testi ve farklılığa neden çıkan grubun tespitinde Tukey HSD testi kullanıldı. Parametrelerin grup içi karşılaştırmalarında paired sample t testi kullanıldı. Anlamlılık p<0.05 düzeyinde değerlendirildi. Materyal grupları arasında termal yaşlandırma sonrası pürüzlülük ortalamaları açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık vardı (p:0.001; p<0.05). Formlabs grubunun termal yaşlandırma sonrası pürüzlülük ortalaması diğer gruplardan anlamlı şekilde yüksekti (p<0.05). Test edilen tüm gruplarda termal yaşlandırma öncesi pürüzlülük ortalamasına göre termal yaşlandırma sonrasında görülen artış istatistiksel olarak anlamlıydı (p:0.001; p<0.05). Materyal grupları arasında termal yaşlandırma sonrası mikrosertlik ortalamaları açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık vardı (p:0.001; p<0.05). CeraSmart grubunun termal yaşlandırma sonrası mikrosertlik ortalaması, diğer gruplardan anlamlı şekilde yüksekti (p<0.05).Formlabs grubunda ve Nextdent grubunda; termal yaşlandırma öncesi mikrosertlik ortalamasına göre termal yaşlandırma sonrasında görülen artış istatistiksel olarak anlamlıydı (p:0.001; p<0.05). Materyal grupları arasında ?E ortalamaları açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık vardı (p:0.001; p<0.05). Formlabs grubunun ?E ortalaması, diğer gruplardan anlamlı şekilde yüksekti (p<0.05). Anahtar kelimeler: eklemeli üretim, kahve termal siklus, yüzey pürüzlülüğü, renk stabilitesi, mikrosertlik

The aim of this study is to comparatively evaluate the color stability, surface properties, surface roughness, and microhardness values of permanent restorations fabricated using CAD/CAM hybrid ceramic blocks and three-dimensional (3D) printer resins, whose usage has increased in recent years, after the application of coffee thermal cycling. In this study, four different crown resins used in additive manufacturing methods (VarseoSmile TriniQ, C&B MFH, CROWNTEC, Formlabs Permanent resin) and one CAD/CAM hybrid ceramic block, CeraSmart 270 (GC Corp., Tokyo, Japan), were employed. For the subtractively manufactured specimens, 10 mm diameter cylinders were digitally designed using Blender 4.0 software and exported in STL (Standard Triangle Language) format. The designs were milled using the inLab MC X5 milling unit and sectioned using a precision cutting device. For the additively manufactured specimens, 10 x 2 mm disks were designed in Blender 4.0 and exported in STL format. The NextDent 5100 printer, equipped with DLP technology, was used for fabricating the Nextdent C&B and Saremco Crowntec resins. The Bego VarseoSmile TriniQ resin was fabricated using the Asiga Ultra (50) 3D printer (DLP technology), and the Formlabs Permanent Crown resin was printed using the SLA-based Form 3B printer. Washing and post-curing procedures were carried out in accordance with the manufacturers' instructions. Color measurements of the prepared specimens were performed using a spectrophotometer. Surface roughness was analyzed using a profilometer and atomic force microscope (AFM), while surface characteristics were evaluated with a scanning electron microscope (SEM). Microhardness was measured using a Vickers microhardness tester. After the initial measurements, all specimens underwent thermal aging. The samples were placed in a thermal cycling machine and exposed to a coffee solution (prepared by adding one tablespoon of instant coffee to 177 mL distilled water in each tank) at temperatures alternating between 5°C and 55°C for 10,000 cycles. Post-aging measurements were conducted using the same instruments and parameters, and the pre- and post-aging values were compared statistically. The IBM SPSS Statistics 22 software was used for statistical analyses. The normality of the data distribution was evaluated using Kolmogorov-Smirnov and Shapiro-Wilk tests. One-way ANOVA was used for intergroup comparisons, with the Tukey HSD test employed for post hoc analysis. Paired samples t-tests were conducted for intragroup comparisons. The level of significance was set at p<0.05. There was a statistically significant difference in post-aging surface roughness among the material groups (p=0.001; p<0.05). The Formlabs group showed significantly higher roughness values compared to other groups (p<0.05). For all groups, the increase in roughness values after thermal aging compared to the pre-aging values was statistically significant (p=0.001; p<0.05). There was a statistically significant difference in post-aging microhardness among the material groups (p=0.001; p<0.05). The CeraSmart group exhibited significantly higher microhardness values compared to the other groups (p<0.05). In both the Formlabs and NextDent groups, the increase in microhardness values after thermal aging compared to the initial values was statistically significant (p=0.001; p<0.05). There was a statistically significant difference in mean ?E values (color changes) among the material groups (p=0.001; p<0.05). The Formlabs group had significantly higher ?E values than the other groups (p<0.05). Keywords: additive manufacturing, coffee thermal cycling, surface roughness, color stability, microhardness
The effect of coffee thermal cycling on the microhardness, surface roughness, surface properties, and color stability of permanent crown materials manufactured via additive and subtractive techniques
Keywords: Diş Hekimliği