KORONER YAVAŞ AKIM DA LEPTİN VE VİSFATİN DÜZEYLERİ - YILMAZ, MÜCAHİD (Fırat Üniveristesi, 2009)
Koroner yavaş akım (KYA) fenomeni anjiografik olarak koronerleri normal ya da normale yakın olanlarda anjiogrofi sırasında distal vasküler yapılara opak madde ilerleyişinin yavaş olmasıdır. Koroner Yavaş Akımın sendrom X, koroner arter ektazisi ve anevrizması gibi aterosklozun bir çeşidi olma ihtimali kuvvetlidir. İnsan ve hayvan çalışmalarından elde edilen veriler hiperleptinemik kondisyonlar ile bağlantılı olarak kardiovasküler morbiditenin artan insidansına muhtemel bir katkıda bulunabileceğini kapsamaktadır. Visfatin ve unstable lezyonlar arasındaki bağlantı koroner arter hastalığı olanlarda gösterilmiştir. Etiyopatogenezi halen kesin olarak açıklanamayan KYA gelişim sürecinde leptin ve visfatinin etkisi bilinmemektedir. Bu konuda yapılmış herhangi bir çalışma bulunmamaktadır. Biz bu çalışmada Aterosklerozun bir varyantı kabul edilen KYA, KAH ve normal koroner anatomili vakalarda serum visfatin ve leptin düzeylerini karşılaştırmayı, visfatin ve leptinin koroner arter hastalığının belirlenmesinde ve öngörülmesinde kabul edilen klasik risk faktörleri arasındaki yerini ve değerini araştırmayı amaçladık.Çalışmaya 40 kişilik kontrol grubu(Normal Koroner Anatomi), 40 kişilik Koroner Yavaş Akım(YA) ve 40 kişilik KAH grubu (bir koroner arterinde % 50 veya daha fazla stenoz tespit edilen 11 koroner arter hastası (KAH1) grubu, iki koroner arterinde % 50 veya daha fazla stenoz tespit edilen 14 koroner arter hastası(KAH2)grubu, üç koroner arterinde % 50 veya daha fazla stenoz tespit edilen 15 koroner arter hastası(KAH3)grubu olmak üzere toplam 40 kişilik aterosklerotik kalp hastalığı olgusu) olmak üzere toplam 120 kişi alındı. Kanın santrifüj edilmesi ile elde edilen ve -20 derecede saklanan serumdan visfatin ve leptin seviyeleri ELİZA yöntemi ile çalışıldı. Hastaların boy, kilo ve vücut kitle indeksi(BMI) ölçüldü. Ayrıca biyokimyasal olarak Total kolesterol, LDL, HDL, üre, kreatinin ve hsCRP düzeyleri otoanalizör yardımı ile ölçüldü.Biz yaptığımız bu tez çalışmasında koroner arter hastalığında leptin ve visfatin düzeylerinin arttığını öne süren birçok çalışmayı referans alarak atherosklerozun bir varyantı olduğunu düşündüğümüz KYA'da serum leptin ve visfatin düzeylerini inceledik. Beş ayrı grupta incelediğimiz serum leptin ve visfatin düzeylerini gerek grupların kendi içinde gerekse, grupların ikili(karşılaştırmalı) istatiksel analizlerinde (Koroner arter hastalığı dahil) anlamlı bulamadık. Öte yandan Leptin ve visfatin düzeylerinin gruplardan bağımsız olarak DM, hiperlipidemi, 30

Phenomenon of Coronary Slow Fluid is that movement of opac substance to distal vascular area is slowly when coronaryanraphy(CAG) made. İt is not classified definitely because of its? clinical and laboratory pecularities. Coronary Slow Fluid probably a component of the atherosclerosis like SyndromeX,Coronary Artery Ectasia and Coronary Artery Aneurism.Data that gained from experiment of humans and animals indicated that hiperleptinemia related with increased insidance of cardiovascular morbidity.On the other hand,relationship inter visfatin molecule and unstable lesions manifested in coronary artery diseased population.Currently, effect of visfatin and leptin on ethyopathogenesis of Coronary Slow Fluid can not be known. There is not any experiment about this matter. We aimed to comparison of plasma leptin and visfatin levels in CSF, coronary artery disease(CAD) and normal coronary artery(NCA) and research that value of leptin and visfatin amongst other classical risk factors that accepted in CAD.Totally subjects 120 is interned to study that 40 subjects CSF,40 subjects is CAD(Grup of CAD1 is totally 11 subjects that have %50 or more stenosis in their one coronary artery, Grup of CAD2 is totally 14 subjects that have %50 or more stenosis in their two coronary artery, , Grup of CAD3 is totally 15 subjects that have %50 or more stenosis in their three coronary artery)and 40 subjects is control group (Normal Coronary Artery: NCA) Serum visfatin and leptin levels was measured from serum that is obtined by centrifigation of blood and stored at -20 0C by ELISA method. The length, weight and body mass index (BMI) of patients were measured. Biochemical parameters including total cholesterol, LDL-C, HDL-C,ürea, creatinine and hs-CRP levels were measured by the auto-analyzer.We examined serum visfatin and leptin levels in CSF( that considered a part of CAD) referrred to many study that claimed serum visfatin and leptin levels increase in CAD. Serum visfatin and leptin levels is not meaningful both dual comparisonal statistical analyzes ( included to CAD) and at every groups oneself inner analyzes. Meaninglessness of leptin and visfatin levels both in the none of five groups(included CAD) and dual comparisonal statistical analyzes and appeared elevated levels of leptin and visfatin in some subgroups (such as DM,hiperlipidemia,30
Visfatin and leptin levels in coronary slow fluid
Keywords: Kardiyoloji