GAZETECİLİĞİN YAPAY ZEKÂ İLE DÖNÜŞÜMÜNE TEORİK BAKIŞ: HABERCİLİK TÜRLERİ VE MEDYA EKOSİSTEMİ - Sönmez, İlkay Ceren (Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, 2026)
Bu çalışma, yapay zekâ teknolojilerinin gazetecilikte yarattığı dönüşümü kuramsal ve uygulamalı yönleriyle incelemektedir. Dijitalleşme sürecinde medya ekosistemi, yapay zekâ tabanlı araçların haber üretimi, doğrulama, dağıtım ve tüketim süreçlerine entegrasyonu ile yeniden şekillenmektedir. Veri gazeteciliği, robot gazetecilik, tahminleyici gazetecilik, kişiselleştirilmiş haber ve yapay zekâ destekli araştırmacı gazetecilik gibi yeni habercilik biçimleri, hız, ölçeklenebilirlik ve veri odaklılık açısından avantaj sağlamakla birlikte; etik, şeffaflık, güvenilirlik ve istihdam alanlarında çeşitli riskler taşımaktadır. Literatür taraması ve örnek uygulamalar ışığında ulaşılan sonuçlar, yapay zekânın yalnızca teknik bir yenilik değil, aynı zamanda gazeteciliğin epistemolojik ve sosyolojik temellerini dönüştüren bir paradigma değişimi olduğunu göstermektedir. Neticede çalışma,ulusal literatürde eksik bırakılan türleri, algoritmaların denetlenebilirliği, insan–makine iş birliğinin dengeli kurulması ve mesleki etik kodların güncellenmesinin gerekliliğini vurgulamaktadır.
ATHEORETICAL PERSPECTIVE ON THE TRANSFORMATION OF JOURNALISM WITH ARTIFICIAL INTELLIGENCE: TYPES OF JOURNALISM AND THE MEDIA ECOSYSTEM
Keywords: Yapay Zeka; Veri Gazeteciliği; Robot Gazetecilik; Tahminleyici Gazetecilik; Kişiselleştirilmiş Gazetecilik; Araştırmacı Gazetecilik; Algoritmik Habercilik