GEBELİK DÖNEMİNDE OLUSTURULAN DENEYSEL HİPOTİROİDİNİN 10., 15. GÜN VE YENİDOĞANDA FETAL BEYİN DOKUSUNDA GLİAL FİBRİLLER ASİDİK PROTEİN (GFAP) VE S100B PROTEİN EKSPRESYONUNA ETKİSİ - GENÇER, VEDAT (Fırat Üniveristesi, 2007)
Tiroid Hormonları (TH) merkezi sinir sistemi (MSS) gelisiminde çok önemlidir.Beyin gelisiminin kritik dönemlerinde TH yoklugu glial hücrelerin ve nöronlarınolgunlasmasında gecikmeye neden olmaktadır. Maternal hipotiroidizmde psikomotor gelismegeriligi oldugu, çocukların intelligence quotient (IQ)'lerinde belirgin bir gerilik oldugubilinmektedir. TH'ler, hem nöronal hem de glial öncü hücrelerin yasamaları, çogalmaları vefarklılasmalarının düzenlenmesinde önemli etkilere sahiptir. Yapılan arastırmalarda GlialFibriller Asidik Protein (GFAP) ve S100B proteinin astrosit olgunlasmasında önemlibelirteçler oldugunu göstermistir. Astrosit olgunlasmasının eksikliginde, GFAP ve S100Bprotein düzeylerinin azaldıgı görülmüstür. Maternal hipotiroidizmin MSS gelismesine etkisiniarastıran çok sayıda çalısma mevcuttur. Ancak maternal hipotiroidizmin glial proteinlerüzerine etkisini arastıran çalısmalar çok azdır. Gebelik sırasında maternal TH'lerin glialproteinler üzerine etkisi tam olarak bilinmemektedir. Çalısmamızda, maternal hipotiroidininfetüs beyninde 10., 15. gün ve yenidogan döneminde GFAP ve S100B protein ekspresyonu,dolayısıyla astrosit olgunlasmasına yaptıgı etkileri arastırmayı amaçladık.Deneysel uygulama için; çalısmaya annesi deneysel olarak hipotiroidi (n:15) veannesi normal olan kontrol (n:15) grubundan olusturulmus ratlar alındı. Her grup 10., 15.gestasyonel gün ve yenidogan olmak üzere üç alt gruba ayrıldı. 10 ve 15 günlük fetüsbeyinleri ile yenidogan yavru beyinlerinde GFAP ve S100B proteinler Western Blot yöntemiile çalısıldı. Çalısmamızda; kontrol gruplarına göre hipotiroidi grubunda, fetüs ve yavru beyindokusunda, GFAP ve S100B protein olusumunu belirgin olarak azalmıs bulduk.Çalısmamızın sonuçları; maternal hipotiroidizmin, MSS'nin GFAP ve S100Bproteinlerinin ekspresyonunu degistirdigini ortaya koymaktadır. Bu degisiklik astrositolgunlasmasındaki geriligin bir nedeni olabilir. Annesi hipotiroidi olan yavru ratların fetüsbeyin gelisim döneminde, kontrol grubuna göre, nöronal ve glial degisiklikler, astrositolgunlasmasında ciddi gerilik oldugu görülmektedir.

Thyroid hormone is very important in central nervous system development. Thyroidhormone deficiency in critical periods of central nervous system causes glial cells and neuronsmaturation delays. It is well known that maternal hypothyroidism causes psychomotor andmental retardation in offsprings. Thyroid hormones have important functions in survival,division and differentiation of both neuronal and glial precursor cells. It was reported thatS100B and Glial Fibrillar Acidic Protein (GFAP) were good markers showing astrocytematuration. S100B and GFAP levels were found to be lower in astrocyte maturation defects.There are so many trials related to the effect of maternal hypothyroidism on central nervoussystem development, but there are few that related to the effect of maternal hypothyroidismon glial proteins. The effect of maternal thyroid hormones on glial proteins is not knownduring pregnancy. We aimed to evaluate the effect of maternal hypothyroidism on GFAP andS100B proteins expression by the way astrocyte maturation on fetal brain at 10, 15th days andnewborn period.Fifteen experimentally hypothyroid rats and 15 normal rats (control group) wereincluded to experimental study. Both groups were divided into 3 subgroups as 10, 15thgestational days and newborn. S100B and GFAP levels were studied in brain of fetus at 10,15 gestational days and newborns by Western Blot method. S100B protein and GFAP levelswere found significantly lower in brain tissues of hypothyroid mother offsprings with respectto control group.Our study showed that maternal hypothyroidism might cause changes in GFAP andS100B protein expression in central nervous system. These changes may have a role inastrocyte maturation retardation. It was observed that there are neuronal and glial changes andsevere astrocyte maturation retardations in the fetal brain development of hypothyroidmother?s offsprings.
The Effect of Experimentally Induced Maternal Hypothyroidism on GFAP and S100B Protein Expression in Fetal Brain Tissue at 10, 15th Gestational Days and Newborn Period
Keywords: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları