Tunceli ili'nde hayvancılık - Durmuş, Esen (My University, 2010)
Türkiye'de birçok aile geçimini hayvancılıkla sağlamaktadır. Doğu Anadolu Bölgesinde hayvancılık tarımla birbirini tamamlayan bir ekonomik etkinliktir. Hayvancılık taşıdığı büyük potansiyel ile Aşağı Murat Dağlık Yöresi ekonomisi yönünden güçlü bir kaynak ve kırsal bölgede yaşayan nüfusun çoğunun geçimini sağlayan önemli bir faaliyet alanıdır. 1991-2008 yılları arasında hayvan sayılarında önemli azalmalar gözlenmiştir. Terör nedeniyle köylerin boşalması, hayvancılıkla uğraşan nüfusun göç etmesi, yaylalar ve meralara çıkılması ve hayvan otlatılmasının yasaklanması ve son dönemlerde ekonomik krizlerin yaşanması her yerde olduğu gibi Tunceli ilinde de hayvancılığı olumsuz yönde etkilemiştir. Büyükbaş hayvan sayısında % 60, binek-yük hayvancılığında % 71, koyunculukta % 44 ve kıl keçisinde % 68 oranında bir azalma gerçekleşmiştir. Bu dönemde zarar görmeyen ve teşvik edilen tek faaliyet arıcılıktır. Arıcılık faaliyetinde % 51 Tik bir artış gözlenmiştir. Munzur ve Mercan dağlarının zengin florası arıcılıkla uğraşan aileler için bir avantaj olmuştur.
Keywords: Tarımsal Ekonomi ve Politika