SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN ENDÜSTRİ 4.0' A YÖNELİK TUTUMLARININ TEKNOLOJİ KABUL MODELİYLE İNCELENMESİ (FIRAT ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ) - YAŞAR, NECLA (Fırat Üniveristesi, 2020)
Bu çalışma betimsel tarama modeli niteliğindedir. Çalışmada Spor bilimlerinde öğrenim gören öğrencilerin Endüstri 4.0'a karşı tutumlarının teknoloji kabul modeliyle incelenmesi amaçlanmıştır. Endüstri 4.0; Büyük veri, 3D teknolojiler, Akıllı fabrika ve robotlar, Yatay ve dikey yazılım entegrasyonları, nesnelerin interneti, bulut teknolojileri gibi güncel, dijital pratikleme sağlayan ve prodüktivite kavramını karşılayan tüm yapılanmalar olarak tanımlanır. Spor Bilimlerinde öğrenim gören öğrencilerin Endüstri 4.0'a yönelik tutumlarının Teknoloji Kabul Modeliyle incelenmesi için Torun vd. (2018)'in çalışmasında kullandığı ve Turan (2011) Tarafından Türkçeye uyarlanmış olan ölçek kullanılmıştır. Çalışmanın evreni; elazığ ili fırat üniversitesi Spor bilimleri fakültesinde öğrenim görmekte olan öğrenciler (n=1535) oluşturmaktadır. Örneklemini ise; Random yöntemiyle seçilen (450) kişi oluşturmaktadır Çalışmada öğrencilerin Endüstri 4.0'a karşı tutumları TKM ölçeği ile incelenmiştir. Yapılan Doğrulayıcı Faktör Analizi sonucu ölçeğin kabul edilebilir uyum indeksi değerlerine sahip olduğu görülmüştür. Aynı şekilde Yem modelindeki alt değişkenlerin de birbirleriyle uyumlu olduğu Modele ait yol kat sayılarının tümünün 0.001 düzeyinde pozitif yönde anlamlı olduğu görülmüştür. Diğer çözümlemelerde ise; frekans, yüzde, independent t-test, one way anova, testleri yapılmıştır. Anlamlılık düzeyi p<.05 olarak kabul edilmiştir. Araştırma da yapılan t-testi sonuçlarına bakıldığında cinsiyet değişkeni ile algılanan fayda ve kullanıma yönelik niyet boyutlarında anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Anova testi sonuçlarına göre branş değişkeni ile Algılanan kullanım kolaylığı boyutu arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur, baba eğitim durumu değişkeni ile algılanan kullanım kolaylığı boyutu arasında arasında farklılıklar bulunmuştur. Aile aylık gelir düzeyi değişkeni ile algılanan fayda boyutu arasında farklılıklar bulunmuştur. Böylece; Spor Bilimleri Öğrencilerinin, Endüstri 4.0'a yönelik olumlu tutumlarının olduğu belirlenmiş olup rekreasyon etkinliklerinden sporun ekonomik boyutuna, sağlıklı yaşamdan Fitness'a, yapay zeka üretimi spor uygulamalarından robot olimpiyatlarına, akıllı stadyumlardan E-Spora kadar spor endüstrisinin devasa pazarında spor bilimleri öğrencileri bu alanın merkezinde yer almaları dolayısıyla büyük önem arzetmektedirler. Bu nedenle spor sektöründe ve sanayi sektöründe bu iki sistemin entegre edilmesi bunlara yönelik çalışmaların yürütülmesi iki alan açısından da kazanımlar sağlayacağı söylenebilir. Anahtar Kelimeler: Endüstri 4.0, Spor endüstrisi, Spor Teknolojileri

This study is a descriptive scanning model. In the study, it is aimed to examine the attitudes of the students studying in sports sciences towards the industry 4.0 with the technology acceptance model. As a consept, Industry 4.0 refers to structures such as big data, 3D technologies, smart factoriesand robots horizontal and vertical software integrations, internet of things, cloud technologies that provide up-to-date digital practice and meet the concept of productivity. The scale used by Torun et al. (2018) and adaptedto turkish by Turan (2011) was used ın order to examine the attitudes of the students studying in Sport Sciences towards Industry 4.0 with the Technology Acceptance Model. The universe of the study consists of the students (n=1535) studying at the faculty of Sport Sciences of Fırat University. Elazığ. The sample consists of (450) people selected by random method. In the study, the attitudes of the students towards Industry 4.0 were examined with the TAM scale. As a result of the confirmatory factor analysis, ıt was seen that the scale has acceptable fit index values. Likewise it was observed that the sub-variables in the SEM model were also compatible with each other. All of the path coefficients of the model were positive at the 0.001 level. In other analyzes, frequency, percentage, independent t-test oneway anova were tested. Significance level was accepted as p<.05. Considering the results of the t-test conducted in the research, significant differences were found in the dimensions of perceived usefullness and intention to use with the gender variable. According to the results of the anova test, significant differences were found between the branch variable and the perceived Ease of use dimension. Differences were found between the Father's education level and the perceived Ease of Use dimension. Differences were found between the family monthly income level and the perceived benefit dimension. Thus, it has been determined that sport sciences Students have positive attitudes towards Industry 4.0, from recreation activities to the economic dimension of sports, from healthy life to fıtness, from artifical intelligence production to sports applications to robotics, from smart stadiums to E-Sports in the huge market of the sports industry Sports science students They are of great importance since they are located in the center. Therefore, it can be said that the integration of these two sistems in the sport sector and the ındustrial sector will provide gains for both areas in terms of carrying out studies on them. Keywords; Industry 4.0, Sports Industry, Sports Technologies
Examining the attitudes of sports sciences students towards industry 4.0 with technology acceptance model firat university case
Keywords: Spor