SATIŞ TEMSİLCİSİNDEN MEMNUNİYET, MARKA KALİTESİ VE MARKA GÜVENİNİN MARKA SADAKATİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: İLAÇ SEKTÖRÜNDE HEKİMLER ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA - YİLMAZ, İBRAHİM (Fırat Üniveristesi, 2024)
Bu çalışmanın temel amacı, satış temsilcisinden memnuniyet, marka kalitesi ve marka güveninin marka sadakati üzerindeki etkisini tespit etmektir. Ayrıca ilgili değişkenlerin tutumsal ve davranışsal marka sadakati üzerindeki etkisini incelemek de çalışmanın bir diğer amacıdır. Bu kapsamda Elazığ ilinde ilaç sektörü özelinde hekimlere yönelik saha uygulaması yapılmıştır. Anket tekniği kullanılmıştır. Toplamda 326 anket analize uygun bulunarak, SPSS programında gerekli analizler yapılmıştır. Sırasıyla tanımlayıcı istatistikler, açımlayıcı faktör analizi, güvenilirlik analizi, korelasyon analizi, çoklu regresyon analizi, bağımsız örneklem t-testi ve Anova testi kullanılmıştır. Elde edilen bulgular sonucunda, satış temsilcisinden memnuniyetin marka sadakatini etkilemediği; fakat diğer taraftan marka kalitesi ve marka güveninin ise marka sadakatini pozitif yönde etkilediği görülmüştür. Elde edilen bulgulara göre; marka kalitesi ve marka güveni, hekimlerin markaya olan sadakatini belirleyen önemli faktörlerdir. Yüksek kaliteli ürünler ve güvenilir marka imajı, hekimlerin markaya olan bağlılığını artırmaktadır. Özellikle ilaç sektöründe, markanın ürün kalitesi ve güvenilirliği, hekimlerin tedavi tercihlerinde belirleyici olabilmektedir. Sonuç olarak, bu çalışma ilaç sektöründeki marka yönetimi stratejileri açısından önemli bulgular sunmaktadır. Marka kalitesi, marka güveni ve satış temsilcilerinden memnuniyet, hekimlerin marka sadakatini etkileyen temel faktörler olarak öne çıkmaktadır. Bu bulgular, ilaç şirketlerinin pazarlama ve satış stratejilerini şekillendirirken dikkate almaları gereken önemli noktaları işaret etmektedir.

The main purpose of this study is to determine the effect of satisfaction with the sales representative, brand quality and brand trust on brand loyalty. Another purpose of the study is to examine the effect of relevant variables on attitudinal and behavioral brand loyalty. In this context, a field application was conducted in Elazığ province, specifically for physicians in the pharmaceutical sector. The survey technique was used. A total of 326 surveys were found suitable for analysis and the necessary analyses were performed in the SPSS program. Descriptive statistics, exploratory factor analysis, reliability analysis, correlation analysis, multiple regression analysis, independent sample t-test and Anova test were used, respectively. As a result of the findings obtained, it was seen that satisfaction with the sales representative did not affect brand loyalty; on the other hand, brand quality and brand trust positively affected brand loyalty. According to the findings obtained; brand quality and brand trust are important factors that determine physicians' loyalty to the brand. High-quality products and reliable brand image increase physicians' loyalty to the brand. Especially in the pharmaceutical sector, the product quality and reliability of the brand can be decisive in physicians' treatment preferences. In conclusion, this study provides important findings in terms of brand management strategies in the pharmaceutical industry. Brand quality, brand trust and satisfaction with sales representatives stand out as the main factors affecting physicians' brand loyalty. These findings indicate important points that pharmaceutical companies should take into consideration when shaping their marketing and sales strategies.
The effect of sales representative satisfaction, brand quality and brand trust on brand loyalty: A study on physicians in the pharmaceutical industry
Keywords: İşletme